De macrobiotische keuken van Dirk Baelus

De Belgische Dirk Baelus was een rokende, slecht etende en onregelmatig slapende café-baas, totdat hij besloot zijn leven om te gooien en triatleet te worden. Twee nogal extreme uitgangspunten. Toch werd het een succesvolle onderneming en is het Dirk uiteindelijk gelukt om de Ironman Limburg te winnen, dat is dus een hele triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen). Ook heeft hij al twee keer mee gedaan aan de Ironman Hawaii, de zwaarste wedstrijd die er is en waar je alleen op uitnodiging mag starten. Een wereld van verschil met zijn slechte leefwijze van nog maar enkele jaren geleden.

Hoe Dirk dit voor elkaar heeft gekregen is uiteraard door veel te trainen. Maar een even zo belangrijk onderdeel was de verandering van eetstijl, die hij langzaam maar drastisch doorvoerde. Inmiddels eet Dirk alleen nog maar macrobiotisch, hij legt in zijn boek uit wat dit precies betekent. ‘Macrobiotisch’ eten, benadrukt hij, is ook maar een term. Het is niet zo spannend als het lijkt, zegt hij. Maar dat valt toch wel tegen. De groentes, granen en andere voedzame ingrediënten die bij de macrobiotische keuken horen zijn van Aziatische (veelal Japanse) afkomst. En dan niet de Aziatische dingen die je ook bij de Appie om de hoek kunt halen. Dit betekent dat je uitkomt bij de natuurvoedingswinkel of biowinkel, waardoor het ook weer duurder wordt. Daarnaast vind ik bijvoorbeeld miso-soep (die je vaak bij sushi krijgt) erg lekker, maar ik zou er niet aan moeten denken om het elke dag te moeten eten. Toch zweert Dirk erbij. En het resultaat is ernaar, want je wint niet zomaar een Ironman.

Interesseert die macrobiotische keuken je niks? Dan is het boek toch ook het lezen waard. Voordat er gesproken wordt over de macrobiotische keuken wordt namelijk in gezellig Vlaams beschreven hoe Dirk’s leven gelopen is. Ook wordt uitgelegd hoe het lichaam functioneert en wat voor stoffen het daarbij gebruikt en welke processen worden uitgevoerd. Erg leerzaam.

Om het uit te proberen kun je er best eens voor kiezen om gewoon eenmalig, of af en toe, een macrobiotische maaltijd te maken. Ook daar helpt Dirk bij, want het boek staat vol recepten, dus je hoeft niet op internet op zoek te gaan naar recepten die onder dit label vallen. Het boek is al een tijdje uit in België, maar wordt nu ook in Nederland gepromoot, omdat Dirk zelf (macrobiotische, jawel!) sportgelletjes en sportrepen heeft ontwikkeld. Sowieso voor mensen die sporten dus een interessant boek om te lezen!

Tekst: Jeanine Laudy

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Paul de Leeuw schrijft kookboek en autobiografie in één
Lees ook:Dirk Scheringa gaat nu DSB failliet is boek schrijven
Lees ook:Dirk Scheringa: iedereen wil sinds DSB drama alles over hem weten
Lees ook:Staat een kookboek ook op uw verlanglijstje voor de feestdagen?
Lees ook:De beste kookboeken van het jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.