Categorie: "Leestips"

Kwade zaken in de bibliotheek

Kwade zaken in de bibliotheek… dat klinkt spannend! Door de openbare bibliotheken wordt, ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), de bundel Kwade Zaken cadeau gedaan aan nieuwe leden.

Een ontmoeting met Elizabeth Gilbert

We kennen Elizabeth Gilbert als bestsellerauteur van Eat, Pray, Love. In mijn optiek een aardig boek, maar ik heb het niet zoals de meeste internationale lezers als verheven fenomeen ervaren. Haar laatste fictiewerk The Signature Of All Things heb ik geeneens uitgelezen. Wanneer Gilbert mij heeft? Tijdens haar eerste en tweede TED Talk over creativiteit. Sindsdien is zij mijn artistiek docente. Natuurlijk lees ik haar nieuwste boek Big Magic in één ruk uit en in aanloop naar de boeklancering in Paradiso beluister ik de Big Lessons podcasts. De bijeenkomst in Amsterdam is buitengewoon en dat deel ik graag. Een impressie en wat praktische adviezen om mee aan de slag te gaan.

Winter vertelling van achthonderd bladzijden!

Persoonlijk weet ik nooit zo goed wat ik aan moet met extreem dikke boeken. Niet dat ik mijn aandacht niet bij het verhaal kan houden of dat ik bang ben dat ik er nooit doorheen kom. Nee, daar heb ik geen last van. Ik maak me gewoon druk over hoe ik dat boek nu het beste kan vasthouden en dan in een relaxte houding kan lezen. Met Winter vertelling van Mark Helprin is er weer zo’n boek… Achthonderd pagina’s!

Altijd oorlog: beste thriller van Europa

Altijd oorlog van Hervé Le Corre wordt gezien als de beste thriller van Europa op dit moment. De Franse schrijver won met dit boek de Prix du Polar Européen. En als je de commentaren van de Franse pers leest, dan twijfel je geen moment: dit boek wil je lezen.

Zo maar twee quotes:
“De personages van le Corre zijn verraders, leugenaars, psychopaten, maar bovenal ook mannen en vrouwen die worden gedreven door moed en liefde. Prachtig!”, aldus le Monde.

Le Télégramme schrijft: “De precieze en gevoelige schrijfstijl en de menselijke karakters geven dit sinistere verhaal een ongekende schoonheid.”

Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig naar het verhaal. Dat speelt zich af in de jaren vijftig in Bordeaux. Men probeert het leven na de Tweede Wereldoorlog weer op te pakken, maar de volgende oorlog dient zich alweer aan: jonge dienstplichtigen vertrekken naar Algerije. Er gebeuren mysterieuze dingen…. De donkerste periode uit de oorlogsgeschiedenis komt beetje bij beetje aan het licht. Dood gewaande slachtoffers lijken plotseling meer levend dan ooit…

9789401604796

David Bowie: boek en tentoonstelling

Fans van David Bowie hebben 11 december natuurlijk al in hun agenda staan. Dan start de tentoonstelling over deze artiest in het Groninger Museum. De expositie die tot en met april 2016 loopt, toont een adembenemende selectie uit Bowie’s persoonlijke archief, met originele kostuums, handgeschreven songteksten, videoclips, instrumenten, albumontwerpen en natuurlijk zijn muziek. Bij de voorstelling hoort ook een boek: 9789401604741.