Categorie: "Prijzen"

Anna Blaman Prijs wordt verhoogd naar tienduizend euro

annablamanAnna Blaman Prijs wordt verhoogd naar tienduizend euro. Op 25 november 2016 zal deze in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis worden uitgereikt. Organisator Passionate Bulkboek maakt bekend dat met ingang van deze uitreiking de literaire prijs te verhogen. Passionate Bulkboek beoogt hiermee de betekenis van de prijs, die driejaarlijks wordt toegekend, nog beter tot zijn recht te laten komen.

Esther Verhoef wint Gouden Strop met Lieve mama

estherverhoef_lievemamaEsther Verhoef wint Gouden Strop met Lieve mama. Na sinds 2004 al vier keer genomineerd te zijn geweest, heeft de populaire schrijfster ‘m eindelijk gewonnen. Verhoef ontving de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg op de Avond van het Spannende Boek, de aftrap van de Spannende Boeken Weken campagne.

Nationale Mediatheek Trofee 2016; wie wint ‘m?

mediatheekNationale Mediatheek Trofee 2016; wie wint ‘m? Een fijne leesomgeving is belangrijk om goed te kunnen lezen. Daarom is de Nationale Mediatheek Trofee in het leven geroepen. De organisatie prikkelt leerlingen, docenten en mediathecarissen in het voorgezet onderwijs om stil te staan bij de leesomgeving op hun school, wat is er goed in hun mediatheek en wat kan er beter?

Gouden Griffel 2015 voor Bette Westera

doodgewoon_bette_westeraDe Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Bette Westera (Velp, 1958) voor haar poëziebundel Doodgewoon. Westera ontving de Griffel gisteravond tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, in het Nieuwe Luxor in Rotterdam.

Ted van Lieshout en Marit Törnqvist genomineerd

boekenstapelDe Nederlandse sectie van IBBY nomineert Ted van Lieshout (categorie auteurs) en Marit Törnqvist (categorie illustratoren) voor de Hans Chr. Andersen prijzen 2016. Zowel Van Lieshout als Törnqvist werden ook voor de prijzen van 2014 voorgedragen. Ted van Lieshout wist toen door te dringen tot de shortlist.
De Hans Christian Andersen Prijs wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is, naast de ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen. In 1988 ging deze bekroning naar Annie M.G. Schmidt en in 2004 naar Max Velthuijs). De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

12 Years a Slave wint Parel voor de Beste Boekverfilming 2014

boekenstapelMet een ruime meerderheid aan stemmen is 12 Years a Slave de winnaar van de Parel, de nieuwe publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. De hele maand juli kon via besteboekverfilming.nl gestemd worden op een van de genomineerde films of een boekverfilming naar keuze. In totaal zijn er 6700 stemmen uitgebracht. Op 19 september 2014 wordt de Parel uitgereikt tijdens Film by the Sea.

Donald Nolet wint Schaduwprijs én Gouden Strop

donaldnolet_versleuteldDonald Nolet heeft de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut én De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, ontvangen voor zijn thriller Versleuteld. De prijzen zijn vanavond uitgereikt op de Avond van het Spannende Boek, de openingsavond van de 26ste editie van Juni – Maand van het Spannende Boek, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Echt gebeurd wint Storytel Luisterboek Award

weekvanhetluisterboekEcht gebeurd van Paulien Cornelisse en Micha Wertheim heeft de meeste stemmen gekregen en vanavond de Storytel Luisterboek Award gewonnen. Het winnende luisterboek bevat het beste uit de maandelijkse middagen in Toomler waarop mensen verhalen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt. Cornelisse en Wertheim wonnen met 29% van de stemmen en ontvingen de prijs vanavond in het Radio 1 programma Kunststof Radio (NTR) uit handen van juryvoorzitter Vincent Bijlo.

Genomineerden Schaduwprijs: Koemans, Langstraat, Niewierra en Nolet

schaduwprijsWie wint er dit jaar de Schaduwprijs? Monique Koemans, Tjeerd Langstraat, Anya Niewierra en Donald Nolet maken kans op deze prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige thrillerdebuut. De winnaar ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk van Daan Jippes. De bekendmaking vindt plaats voorafgaand aan de uitreiking van De Gouden Strop tijdens de Avond van het Spannende Boek.