Categorie: "Geschiedenis"

Boksen, voor de één een spel, voor de ander een manier van overleven

Doorzettingsvermogen. Gruwelijk. Onmenselijk. Lijden. Pijn. En toch… boeiend. Dit zijn de kernwoorden die bij mij opkomen zodra ik het waargebeurde verhaal ‘Bokser in Auschwitz’ van Shawn Hoffman moet omschrijven. Let wel, dit boek heb ik gelezen op mijn balkon, in de zon met 30 graden. Sinds tijden weer eens een boek in één dag uitgelezen, aan één stuk door. Heerlijk wanneer dat je overkomt.

Tim Butcher vertelt in zijn boek leven van Gavrilo Princip

Toen de negentienjarige Gavrilo Princip op een mooie, zomerse dag in Sarajevo de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand vermoordde, vuurde hij niet alleen de eerste schoten af van de Eerste Wereldoorlog, maar van de hele moderne geschiedenis. De reeks van gebeurtenissen die Princip in gang zette was zo overweldigend, dat zijn eigen leven nauwelijks bestudeerd is. Ten onrechte, zoals Tim Butcher bewijst met zijn schitterende, in Engeland bejubelde ‘Het startschot’.

Peter van Leeuwen schrijft boek over Nederland in WO I

‘Nederland in WO I, de handel is overal…’ geeft inzicht in de jaren ‘14-’18 in Nederland. Volgens veel Nederlanders gebeurde hier toen niets. Nee, gevochten werd er niet, maar rustig is anders. Neem het aardappeloproer in Amsterdam waar het leger de gemoederen in bedwang hield door met scherp te schieten, waarbij doden en gewonden vielen.

Oranje onder, populair orangisme van Willem van Oranje tot nu

Met Koningsdag voor de deur sluit het boek ‘Oranje onder’ goed aan bij de feestvreugde die in ons land zal zegevieren. Er zijn veel boeken over de Oranjes, maar er is veel minder geschreven over de aanhankelijkheid aan Oranje, het orangisme. In ‘Oranje onder’ wordt voor het eerst de geschiedenis van dit orangisme verteld, vanaf het begin tot nu.

Compartimenten van vernietiging

In de afgelopen eeuw zijn keer op keer miljoenen mensen vermoord in campagnes van grootscheepse vernietiging, met de Holocaust als het absolute dieptepunt. Hoe zijn deze verschrikkingen te begrijpen? Al ruim een halve eeuw is één verklaring pasmunt: de massamoordenaars zijn ‘gewone mensen’. Dus: ‘U en ik zouden onder dezelfde omstandigheden hetzelfde gedaan hebben.’ Abram de Swaan bestrijdt deze ‘banalisering van het kwaad’ en geeft een nieuwe interpretatie van het beroemde Milgram-experiment.

Nieuwe selectie uit werk van H.L. Wesseling

Van toen en nu bevat een nieuwe selectie uit het omvangrijke essayistische werk van de bekende Leidse historicus H.L. Wesseling. De hier bijeengebrachte artikelen, voordrachten en beschouwingen beslaan een breed terrein. Naast politieke zaken als de bezwaren van paarse coalities, het verlies aan nationale soevereiniteit en de toekomst van de natiestaat komen ook andere actuele onderwerpen aan de orde. Zo besteedt Wesseling kritische aandacht aan de Franse wetgeving over slavernij en genocide, de Nederlandse dekolonisatiepolitiek, de relatie tussen geloof en moraal, wetenschapsfraude en de amerikanisering van de Nederlandse universiteiten.