Naweeën van de Eerste Wereldoorlog beschreven

Nieuw werk van een van de beste Britse geschiedschrijvers, Adam Tooze, winnaar van de Wolfson History Prize. Waarachtig geschiedenisverhaal over de ineenstorting van het financiële systeem en verschuivende machtscentra na de Eerste Wereldoorlog (1916-1931).

De Slag om Verdun in 1916 was het dieptepunt van de Eerste Wereldoorlog. Er leek geen einde te komen aan het bloedvergieten en er waren al miljoenen doden gevallen. De oorlog bracht de grote rijken aan het wankelen en toen deze dan eindelijk was afgelopen waren het tsaristische, het Habsburgse en het Ottomaanse Rijk uiteengeslagen. Maar tijdens de aanhoudende gevechten was de kiem gelegd voor een nieuwe wereldorde.

In De zondvloed kijkt Adam Tooze naar de diepgaande veranderingen op het wereldtoneel aan het begin van de twintigste eeuw. Van het slagveld van Verdun naar de financiële crisis van 1931. Stakingen, straatgevechten en revoluties beheersen het wereldbeeld. Maar er was door de Eerste Wereldoorlog ook een heel ander proces in gang gezet, een transformatie die tot in onze tijd doorwerkt: in 1916 begint de opkomst van de Verenigde Staten als supermogendheid en politieagent van de wereld.

Adam Tooze heeft in Cambridge, Berlijn en Londen gestudeerd. Tegenwoordig is hij professor aan Yale University, waar hij leidinggeeft aan het centrum voor International Security Studies. Hij won in 2006 de Wolfson History Prize met zijn boek The Wages of Destruction, waarvan in 2015 de Nederlandse vertaling verschijnt.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Antony Beevor schrijft boek over Tweede Wereldoorlog
Lees ook:Maarten van Rossem beschrijft vrijemarktdenken
Lees ook:DSB-gedupeerden krijgen De opkomst en ondergang van DSB gratis
Lees ook:De Amerikaanse verkiezingen een voorbeeld voor Nederland?
Lees ook:Shortlist Man Booker Prize bekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.