Langs de 17de-eeuwse bolwerken en stadspoorten van Amsterdam

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in 1663 was Amsterdam omsloten door een vijf meter hoge stadsmuur. De acht kilometer lange vestingwal telde 26 bolwerken en 8 stadspoorten langs de huidige Singelgracht. Hier en daar zijn in de stad nog sporen te vinden.

Op de bolwerken stonden kanonnen en vanwege de ligging aan de rand van de stad waren de meeste ook voorzien van een molen. In de 19de eeuw verloren de muur en de bolwerken hun militaire functie en vanwege de stadsuitbreiding werden ze één voor één afgebroken. Daarmee verdwenen ook de molens.

De bekende mimespeler en amateurhistoricus Rob van Reijn raakte gefascineerd door de verdwenen vestingwal en spande zich ervoor in dat er plaquettes werden gelegd op de plekken van de voormalige bolwerken. Hij legde samen met Maarten Hell de geschiedenis ervan vast in de vorm van een wandeling op de grens van de oude en de nieuwe stad.

Rob van Reijn was mimespeler en oprichter van het Rob van Reijn Theater. In 2000 publiceerde hij Voetlicht en vetpotten. Roman over Jan van Well in en om de schouwburg. Maarten Hell publiceert over de geschiedenis van Amsterdam, en schreef onder andere het succesvolle Amsterdam voor vijf duiten per dag.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Hell’s Angels krijgen boek met ware verhaal uit handen van Mylène de la Haye
Lees ook:Bernard Wasserstein praat over ‘Barbarij & beschaving’
Lees ook:De ontwikkeling van Amsterdam in vogelvlucht
Lees ook:Schitterende ode aan de Amsterdamse grachten
Lees ook:Trailer van Isabelle met Halina Reijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.