Alicja Gescinska toont stukje van haar ziel

Foto: Joost Joossen

Schrijfster Alicja Gescinska toont vanavond in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ een stukje van haar Slavische ziel. In een van haar beeldfragmenten zien we – heel verrassend – Karol Jozef Wojtila, oftewel Paus Johannes Paulus II: ‘voor wie verder kijkt dan het habijt, een erudiet man met grootse inzichten’.

“Rolmodellen heb ik niet, maar ik bewonder mensen die een vol leven hebben gehad.”

De jonge filosofe en schrijfster Alicja Gescinska uit ontvluchtte als zevenjarige met haar ouders het communistische Polen en kwam in België terecht. Wanneer ze jaren later summa cum laude afstudeert in de moraalwetenschappen vertaalt haar fascinatie voor het begrip vrijheid zich in een eerste non-fictieboek: De verovering van de vrijheid.

Sinds kort mag ze zich ook romanschrijver noemen. In Een soort van liefde legt ze de ragfijne draden bloot die mensen met elkaar verbinden en toont ze hoe kwetsbaar die zijn. Alicja Gescinska is een filosofe die met beide voeten in het leven staat. Ze heeft een stem en wil die ook laten horen, of het nu gaat over de maatschappij, over het hedendaagse Polen, over het leven zelf.

Vanavond om 21.20 uur bij Canvas.

Foto: Gert Verbelen

Lees ook:Poolse tranen van Miriam Guensberg
Lees ook:Schrijfster Rhijja Jansen slachtoffer van oplichter
Lees ook:Désanne van Brederode schrijft boek over aandachtig leven
Lees ook:Als je weg bent; Marja Pruis over Patricia de Martelaere
Lees ook:Schrijfster Patricia Snel in mooiste meisje van de klas (tv-tip)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.