Categorie: "Maatschappij"

Een reis door het leven van Kees Momma

In ‘Een reis door het leven van Kees’ vertelt Kees Momma hoe het is om op te groeien als autist en langzaamaan steeds meer zelfstandigheid te krijgen. In deze uitgave zijn ‘En toen verscheen een regenboog’ en ‘Achter de onzichtbare muur’ samengebracht.

Wil je met mij scheiden?

Een op de drie huwelijken strandt, maar hoe is het als jouw huwelijk op de klippen loopt en je plotseling voor een scheiding komt te staan? Wat voel je? Wat vindt je omgeving? Waar krijg je mee te maken? En hoe vertel je het je kind?

En dan valt de Euro volgens Arjo Klamer

Politici en financiële bestuurders kunnen het zich natuurlijk niet permitteren om te beweren dat het einde van de euro nabij is. Maar de euro valt niet te redden, is de stellige overtuiging van econoom Arjo Klamer. Hij heeft er een boek over geschreven dat sinds vandaag verkrijgbaar is.

De koning kun je niet spelen

Wat is de overeenkomst tussen een politicus en een acteur? Welke toneelwetten zijn handig voor kiezers om de politiek beter te begrijpen of te ontmaskeren? Voormalig acteur en politicus Boris van der Ham toont in ‘De koning kun je niet spelen’ een originele kijk op macht, politiek en democratie.

Twee ogenschijnlijke tegenpolen kruipen uit de loopgraven

De politieke discussie in veel West-Europese landen wordt op dit moment grofweg beheerst door, aan de ene kant, de liberalen en sociaaldemocraten, en aan de andere kant de populisten. Beide kanten van het spectrum hebben zich ingegraven en kunnen elkaar niet meer bereiken. Dat geldt ook voor Nederland, in onze eindeloze Hoekse en Kabeljauwse twisten tussen ‘nationalisten’ enerzijds, en ‘multiculturalisten’ en ‘eurofielen’ anderzijds.

De rebellen van Crucell

Zet een wetenschapper en een ondernemer bij elkaar en je krijgt ruzie. Zo niet bij het Leidse farmaconcern Crucell. Daar kwamen de nieuwste internationale vindingen, de slimste mensen en de juiste geldzakken bij elkaar om schaterlachend de markt op te gaan. In 2011 werd Crucell voor drie miljard dollar aan Johnson & Johnson verkocht.

Betere gesprekken met je baas en schoonmoeder

‘Je kunt niet niet communiceren’ schrijft Anja Leinders in haar boek Hulp bij lastige gesprekken, dat deze week verschijnt bij uitgeverij Booklight. In iedere menselijke interactie speelt communicatie een rol en 90% is non-verbaal. Woorden alleen zijn daarom niet goed genoeg, het gaat om begrip, acceptatie en openheid. Leinders geeft in haar boek een totaalbeeld wanneer het gaat om communicatie tussen mensen. Het gaat niet om gespreks- of onderhandelingstechnieken om iets bij een ander gedaan te krijgen. Maar om hoe je je gesprekspartner écht leert kennen, leert begrijpen en vanuit die positie het gesprek aangaat. Met opmerkelijke resultaten.

Compartimenten van vernietiging

In de afgelopen eeuw zijn keer op keer miljoenen mensen vermoord in campagnes van grootscheepse vernietiging, met de Holocaust als het absolute dieptepunt. Hoe zijn deze verschrikkingen te begrijpen? Al ruim een halve eeuw is één verklaring pasmunt: de massamoordenaars zijn ‘gewone mensen’. Dus: ‘U en ik zouden onder dezelfde omstandigheden hetzelfde gedaan hebben.’ Abram de Swaan bestrijdt deze ‘banalisering van het kwaad’ en geeft een nieuwe interpretatie van het beroemde Milgram-experiment.

Eerlijke verhalen over betaalde liefde

Als prostituee verdien je bakken met geld, heb je volledige zelfstandigheid en werk je nooit van negen tot vijf. Niet iedereen kan het, maar bijna iedereen is er nieuwsgierig naar. Toch roept prostitutie zelden positieve associaties op. Je denkt waarschijnlijk aan drugs, vrouwenhandel, loverboys and uitbuiting, maar er is een keerzijde.