De rebellen van Crucell

Zet een wetenschapper en een ondernemer bij elkaar en je krijgt ruzie. Zo niet bij het Leidse farmaconcern Crucell. Daar kwamen de nieuwste internationale vindingen, de slimste mensen en de juiste geldzakken bij elkaar om schaterlachend de markt op te gaan. In 2011 werd Crucell voor drie miljard dollar aan Johnson & Johnson verkocht.

Het geheim? Zakendoen met flair en lef. Zoals het Ajax in zijn hoogtijdagen voetbalde, dollend, vrijuit spelend en voor de duvel niet bang, zo veroverden de rebellen van Crucell de bloedserieuze wereld van de geneesmiddelenindustrie. De beste jongens van de klas, door collega’s vergeleken met Harry Potter en David Copperfield, gebruikten humor en charme als wapens, timing en hersens als visitekaartje. Een brutaal collectief dat met geniale innovaties de werkelijkheid tartte, vele malen miraculeus aan de ondergang ontsnapte en uiteindelijk een mythe wist te bouwen waar de beurs in geloofde. Het verhaal van Crucell is dat van de mondiale biotechwereld: hoop, beloften, grof geld en heel af en toe resultaat.

Mark Blaisse (1952) is historicus en publicist. Hij schreef eerder korte verhalen, essays, biografieën, een sprookje en twee dichtbundels.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Dakota Johnson speelt Anastasia Steel in Fifty Shades of Grey-film
Lees ook:Maureen Johnson verrast met een spannende thriller
Lees ook:Capaciteit medewerkers onvoldoende benut bij innovatie
Lees ook:Zorgt geniale bommenmeisje voor jaar lang gratis boeken?
Lees ook:DSB-gedupeerden krijgen De opkomst en ondergang van DSB gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.