Hugo Camps: Schrijven een alibi om niet te moeten leven

Foto: Joost JoossenHugo Camps is vanavond te gast in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. Hij zegt zelf: “Schrijven is voor mij altijd een alibi geweest om niet te moeten leven.”

Hugo Camps staat in België en Nederland bekend om z’n scherpe, nietsontziende pen. Vriend noch vijand blijven gespaard als ze zijn verontwaardiging opwekken, maar met even groot gemak maakt hij een knieval voor wie hij bewondert. Een constante in zijn loopbaan zijn de commentaren op voetbal en wielrennen. Hij was oorlogsverslaggever in de jaren ‘60 en ‘70 en kende als politiek commentator de sluipwegen van de vaderlandse politiek als z’n broekzak. Hij stond meer dan tien jaar lang aan het hoofd van het Belang van Limburg en interviewde zowat alle ‘groten der aarde’. Maar het hoogste goed dat een journalist kan bereiken, is volgens hem de column: de stok in het hoenderhok die de mensen wakker schudt.

Onlangs nog werd Hugo Camps ter gelegenheid van zijn dertigjarige verbintenis met het weekblad Elsevier geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Hoe vertaalt deze 72-jarige ridder een leven ten dienste van het woord en de bewondering in negen beeldfragmenten? Wie alvast niet mag ontbreken is de Franse zangeres Juliette Gréco. Zij zingt vol overgave ‘Déshabillez-moi’. Maar geeft Hugo Camps ook zichzelf bloot?

Vanavond om 21.25 uur bij Canvas.

Foto: Gert Verbelen

Lees ook:TV-tip: VPRO zendt portret Simon Vinkenoog uit
Lees ook:TV-tip voor vanavond: documentaire over Hugo Claus
Lees ook:Herman Brusselmans: 55 jaar, 30 jaar schrijverschap
Lees ook:Alicja Gescinska toont stukje van haar ziel
Lees ook:Willem Holleeder vindt schrijven van columns leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.