Moord en mysterie in jeugdthriller Vergelding

De 14-jarige Maja verhuist met haar ouders en broertje naar het dorpje Hemloo, waar ze het hotel ‘De Lijsterbes’ hebben overgenomen. Maja’s broertje Tom en haar ouders hebben het naar hun zin, maar Maja heeft moeite om te wennen aan haar nieuwe omgeving. Iets of iemand houdt haar in de gaten en wanneer ze het bos achter De Lijsterbes ingaat, is Maja niet meer de oude. Danny Nomden vertelt meer over de jeugdthriller ‘Vergelding’.

Samen met Tom gaat Maja het bos in, op zoek naar uilen. Tijdens de zoektocht naar uilen begint Maja vreemd te doen. Zonder dat ze het in de gaten heeft loopt ze weg van Tom. Voor ze het weet wordt ze wakker bij een grote, beschadigde boom. Hier ziet ze twee lijken liggen en verderop ziet ze nog een lijk liggen. Bij het derde lijk staat iemand voorover gebogen. Uit angst rent ze weg, met het gevoel dat iemand haar achterna rent. Ze alarmeert het thuisfront en de politie, maar die kunnen niets vinden in het bos. De lijken zijn onvindbaar en niemand gelooft Maja. Maja gaat ook aan zichzelf twijfelen, totdat ze de dorpsagente ontmoet. Want één van de lijken, was de dorpsagent zelf.

Er gebeuren vanaf dan steeds meer rare gebeurtenissen. Ze hoort steeds geluiden en gekras op haar deur. Ze heeft het gevoel dat iemand haar achtervolgt in het hotel en dat ze beloerd wordt. Als ze dan weer met Tom op pad gaat komen ze Bonny en Mo tegen, twee tieners die zich vreemd gedragen. Mo die is mensenschuw en zegt niets en Bonny is erg direct en vrijwel onbeschoft. Ze wilt in het hotel werken, maar wanneer ze niet aangenomen wordt, wordt ze woest. Samen met Mo loopt ze het hotel uit en ziet Maja ze niet weer.

Wanneer Maja alleen op pad gaat in het dorp, komt ze de getatoeëerde Zep tegen. Een brutale, criminele jongen die nogal een geschiedenis achter de rug heeft. Hij intimideert Maja en maakt het meisje bang. Hij laat een dode vos zien waarvan het hoofd afgesneden is en de ingewanden eruit zijn gesneden. Maja rent snel weg, maar komt later nog veel meer dode vossen tegen. Het blijft tot dusver nog spannend wie de dode vossen op z’n kerfstok heeft staan.

Maja ziet continu gele ogen haar kant opkijken. In het hotel, in het bos, in het dorp. Het maakt niet uit waar, de ogen volgen haar. Onbedoeld dwingen de ogen haar tot lopen. Ze moet meelopen naar het bos, maar ze weet zich te verzetten, op één keer na. De vos maakte vaker kuilen voor haar neus, en dit nu neemt ze een schep mee. Ze wordt meegevoerd naar een open stuk bos. Maja begint te graven waar de vos is gebleven, maar dan merkt ze dat Zep weer achter haar staat. Weer intimideert Zep haar, dit keer in een vossenkostuum. Maja verdenkt gelijk Zep van het vermoorden van de vossen, maar dat verklaart de gele ogen die haar overal volgen en het gekras op haar niet. Ze weet te ontkomen aan Zep en gaat terug naar de plek om door te graven, om ook hier weer een lijk te vinden. Het is een raadsel wat er aan de hand is met het bos en vooral: wat is er met Maja aan de hand?

Vergelding is een spannende jeugdthriller. Tim Bowler sleept je helemaal mee in zijn verhaal en bouwt de spanning goed op. Zelfs op de helft van het verhaal weet je nog steeds niet wie of wat, maar dat ontplooit zich uiteindelijk mooi in het einde van het boek. Uit onverwachtse hoek komt er hulp en het geheim is eveneens onverwachts. Het boek is duidelijk een jeugdthriller, want het is makkelijk door te lezen en te begrijpen. Geen moeilijke woorden, maar een duidelijk verhaal. Helaas wordt er één duidelijk ding niet uitgelegd en wordt er ook niet meer over gesproken. Dat is jammer, want daar ben ik wel erg benieuwd naar; want het is iets dat niet ‘gewoon’ is. Hier laat Tim Bowler helaas een steekje vallen…

Tim Bowler’s Vergelding is uiterst meeslepend en weet heel goed de spanning op te bouwen en te doseren. Bowler weet hoe je een jeugdthriller maakt, en dat heeft hij succesvol gedaan met Vergelding.

Tekst: Danny Nomden

[isbn]9789026134210[/isbn]

Lees ook:Boekenblog leest het waargebeurde verhaal Uit Zicht
Lees ook:Daten met een wekker in de hand…
Lees ook:Het meisje dat in vuur en vlam stond
Lees ook:Beste Tommie – Van begin tot eind spannend
Lees ook:Het Bommenmeisje – Hippiemeisje en de Palestijnse kwestie

4 reacties op “Moord en mysterie in jeugdthriller Vergelding

  1. dom boek

    wat een kut boek

      /   Beantwoorden  / 
  2. Han solo

    Wie leest er nou boeken

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.