Tom Lanoye in Alleen Elvis blijft bestaan

Foto: Joost Joossen

Tom Lanoye is vanavond de eerste gast in het Vlaamse tv-programma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. De schrijver, theatermaker en waar podiumbeest gaat anderhalf uur in gesprek met Thomas Vanderveken.

“Schrijven moet de intensiteit hebben dat het voor de eeuwigheid is en tegelijk het lichtvoetige besef dat het flauwekul is en tot niets dient.”

Begin jaren ‘80 doet deze slagerszoon uit Sint-Niklaas met veel toeters en bellen zijn intrede in de Nederlandse letteren. Zijn teksten zijn niet alleen voor het papier bestemd, hij brengt ze ook met overgave op het podium. Hij schrijft over de kleine mens die vastzit in de Vlaamse klei, maar evengoed over de grote menselijke drama’s. Of het nu gaat om een zoon die uit de kast komt of een moeder die haar spraakvermogen verliest, Shakespeare is nooit ver weg. In 2013 kreeg Tom Lanoye de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre. En nog is hij niet uitverteld. Bijlange niet.

Tom Lanoye is een spraakwaterval, neemt geen blad voor de mond, bekritiseert en fileert waar nodig. Maar van welke beelden wordt hij stil? Waar moet hij om lachen? En kan hij op zijn stoel blijven zitten als Michael Jackson weerklinkt?

De aflevering is vanavond om 22.35 uur te zien op Canvas.

Foto: Alexander Meeus

Lees ook:Jan Campert-stichting deelt prijzen uit
Lees ook:Schrijvers vallen in de prijzen
Lees ook:Huygens-prijs voor Brassinga
Lees ook:Tom Lanoye in museum Meermanno
Lees ook:Leonard Nolens krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.