Nergens ter wereld is het rijtjeshuis zo wijdverbreid als in Nederland. Ruim vier van de zeven miljoen huizen zijn rijtjeshuizen. Achter elkaar gezet hebben ze een lengte van 16.000 kilometer, dat wil zeggen: van Amsterdam naar Beijing en terug. In Het rijtjeshuis beschrijft Bernard Hulsman de geschiedenis van het Nederlandse huistype bij uitstek. Die geschiedenis begint met de zeventiende-eeuwse hofjes en eindigt met de nieuwste vinexwijken. Luuk Kramer brengt de ontwikkeling van het rijtjeshuis in ruim zestig foto’s in beeld.
Categorie: "Architectuur"
Mooiste projecten van architect Bob Manders in boek
Bob Manders toont in zijn tweede boek zeven van zijn beste architectonische projecten, waarbij interieur en architectuur een totaalbeeld vormen. De belangrijke rol van licht, schaduw en natuur creëert onverwachtse, elegante en harmonieuze gebouwen die natuurlijk in hun omgeving passen.
Bijzondere foto’s in Nederland vanuit de lucht
Wow, wat heeft Frans Lemmens Nederland prachtig in beeld gebracht. Deze keer geen standaard platen, maar prachtige luchtfoto’s van alle unieke kenmerken van ons land. De prachtige wadden, de lange akkers, indrukwekkende bloemenvelden, maar ook de steden. Alles komt samen in het boek ‘Nederland vanuit de lucht’.
Utrecht: Beeld van een stad
Alhoewel de intacte middeleeuwse binnenstad en de Dom het meest bekend en zichtbaar zijn voor de toerist, is Utrecht een stad met een rijke geschiedenis. Dit boek toont aan de hand van prachtige foto’s voor het eerst de belangrijkste stedelijke veranderingen en beschrijft deze aan de hand van gebouwen en plekken die van belang zijn geweest voor de samenleving.
De ontwikkeling van Amsterdam in vogelvlucht
Van de wonderlijk golvende Zeedijk en de monumentale Westertoren, naar het kopergroene Nemo in het Oosterdok of de Waterbuurt van IJburg: Amsterdam kent vele markante plekken met indrukwekkende gebouwen, straten en pleinen. ‘Voor Amsterdam onbewolkt. Stad in beweging’ koos fotograaf Peter Elenbaas zijn mooiste luchtfoto’s, de meeste uit de zomer van 2012. Journalist Lambiek Berends schreef bij deze foto’s een korte geschiedenis van de stad.
Ikea? Troep! Lees alles over ontwerpen in crisistijd
Zet de economische crisis een rem op de ontwikkelingen in de architectuur? En zijn architecten in staat om de toenemende roep om duurzaamheid te vertalen in hun ontwerpen? Deze vragen vormen de inzet van het zojuist verschenen achtste deel van de spraakmakende jaarlijkse uitgave ‘Het Architectenboek’. Aan de hand van het thema ‘Ontwerpen in tijden van crisis’ luchten tal van vooraanstaande architecten en ontwerpers hun hart over de stand van zaken in hun vakgebied. “De crisis was hoognodig.”
Kwart Nederlandse woningen toe aan vernieuwing
Een kwart van de woningen in Nederland, gebouwd tussen 1970 en 1985 in zogenaamde woonerf- of bloemkoolwijken, is toe aan groot onderhoud. In het boek ‘Bloemkoolwijken’ wordt inzichtelijk gemaakt dat de stedelijke vernieuwing van bloemkoolwijken anders aangepakt moet worden dan tot nu toe gebruikelijk was bij de naoorlogse wijken.