Kwart Nederlandse woningen toe aan vernieuwing

Een kwart van de woningen in Nederland, gebouwd tussen 1970 en 1985 in zogenaamde woonerf- of bloemkoolwijken, is toe aan groot onderhoud. In het boek ‘Bloemkoolwijken’ wordt inzichtelijk gemaakt dat de stedelijke vernieuwing van bloemkoolwijken anders aangepakt moet worden dan tot nu toe gebruikelijk was bij de naoorlogse wijken.

De bloemkoolwijk, met zijn kronkelige wegen, hofjes en autoluwe woonerven, was destijds hét recept voor een prettige woonomgeving. En nog steeds zijn veel bewoners tevreden met hun wijk. De opzet van deze wijken is echter nooit populair geworden bij ontwerpers en bestuurders. Nu de wijken toe zijn aan vernieuwing is het tijd voor bezinning op hun toekomst.

In het boek ‘Bloemkoolwijken’ worden 35 bloemkoolwijken in kaart gebracht. De auteurs Martijn Ubink en Thijs van der Steeg onderzochten deze (en 125 andere) wijken op trends en ontwikkelingen in de woningvoorraad, woningmarktpositie, bewonerssamenstelling, leefbaarheid én op ruimtelijke en stedenbouwkundige kenmerken en het functioneren hiervan vandaag de dag. De resultaten van het onderzoek naar de bloemkoolwijken zijn terug te vinden in heldere kaarten en scherpe analyses die veel nieuwe ruimtelijke en sociaal-economische inzichten verschaffen. Deze inzichten zijn aangevuld met foto’s van fotograaf Raimond Wouda.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Prominente auteurs geven visie op rechten van het dier
Lees ook:Wat ben je toch slim… Ouders dit werkt niet!
Lees ook:Grenzeloze generatie en onstuitbare opkomst van de B.V. IK
Lees ook:Tessa van Leijenhorst schrijft boek over Martijn Krabbé
Lees ook:NK Poetry Slam winst Daan Doesborgh en Martijn Teerlinck

3 reacties op “Kwart Nederlandse woningen toe aan vernieuwing

 1. iloveboeken

  In dit kader is het boek Vinex Atlas van Jelte Boeijenga en Jeroen Mensink wellicht ook interessant. Het boek is ontworpen door Joost Grootens, die daarmee in 2009 de gouden medaille voor Best Book Design from all over the World won.

  http://www.010.nl/catalogue/book.php?id=594

    /   Beantwoorden  / 
 2. Woning ontruimen

  Toevallig dit boek gelezen en vond dat ze soms wel erg ver gingen. Er is in principe niets mis met deze wijken alleen zijn ze niet voor iedereen toegankelijk

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.