Boek over oer-Hollandse fenomeen rijtjeshuizen

Nergens ter wereld is het rijtjeshuis zo wijdverbreid als in Nederland. Ruim vier van de zeven miljoen huizen zijn rijtjeshuizen. Achter elkaar gezet hebben ze een lengte van 16.000 kilometer, dat wil zeggen: van Amsterdam naar Beijing en terug. In Het rijtjeshuis beschrijft Bernard Hulsman de geschiedenis van het Nederlandse huistype bij uitstek. Die geschiedenis begint met de zeventiende-eeuwse hofjes en eindigt met de nieuwste vinexwijken. Luuk Kramer brengt de ontwikkeling van het rijtjeshuis in ruim zestig foto’s in beeld.

Het beroemdste rijtjeshuistype is de doorzonwoning, die omstreeks 1960 ontstond. Vaak wordt dit door en door Nederlandse huis gezien als een uiting van truttigheid en benepenheid. Maar in zijn ode aan het rijtjeshuis laat Hulsman zien dat de doorzonwoning met zijn grote ramen een prachtig en betaalbaar type huis is dat veel Nederlanders een jeugd vol licht, lucht, ruimte en vooral buiten spelen heeft bezorgd.

Bernard Hulsman (1958) is redacteur van NRC Handelsblad en schrijft sinds 1985 over architectuur en popmuziek. Hulsman schreef onder meer Zwanenzangen: De laatste liederen van vroeggestorven pophelden (met Pieter Steinz), De krul en andere modes in de architectuur, Hollandse Hemels: Koepels in Nederland en Double Dutch: Nederlandse architectuur na 1985.

Luuk Kramer (1958) fotografeert voor architectenbureaus als Claus en Kaan, Quist Wintermans, cepezed en Kraaijvanger en voor het Van Gogh Museum. Hij verzorgde de fotografie voor Hollandse Hemels, Double Dutch en De Nederlandse brug. Zijn werk wordt in het Jaarboek Architectuur in Nederland en in diverse architectuurmagazines gepubliceerd. Tentoonstellingen had Kramer onder andere in de Hermitage en de Arcam Galerie.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Bernard Wasserstein praat over ‘Barbarij & beschaving’
Lees ook:Pas op, Nederlanders – Nederlandse eigenaardigheden
Lees ook:Biografie Sven Kramer van Johan Boef
Lees ook:Ahmed Marcouch over zijn jeugd
Lees ook:Mooiste projecten van architect Bob Manders in boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.