Categorie: "Sport"

Waarom trappen wielrenners in alle omstandigheden door?

Wanneer je in het wielrennen over ‘een verborgen motor’ spreekt, zal dat door recente schandalen al snel gedachten oproepen aan dopinggebruik. Martijn Veltkamp laat op een toegankelijke manier zien dat er een andere verborgen motor is, die nog veel meer invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. Wanneer de benen eigenlijk niet meer willen, kan het hoofd van een wielrenner ervoor zorgen dat ze tóch doortrappen.

Wat zou wielrennen zijn zonder verhalen?

Al vanaf het begin, eind negentiende eeuw, voelen schrijvers en journalisten zich aangetrokken tot strijdende wielrenners. Met de belangrijke rol van de fiets in onze samenleving kent ook het wielrennen een lange Nederlandse traditie. Alle reden voor een bloemlezing van Nederlandstalige wielerverhalen. Arthur van den Boogaard heeft zestig verhalen verzameld.

Waarom was Hinault de laatste grote Franse wielrenner?

William Fotheringham heeft al een bestseller geschreven over Eddy Merckx (Merckx: Half Man, Half Bike), maar nu is er ook het boek over Bernard Hinault. Hij wordt gezien als één van ’s werelds beste wielrenners aller tijden. Hij werd wereldkampioen in 1980 en zette zes klassiekers op z’n naam. Maar nog specialer: hij won de Tour de France vijf keer, waarmee hij tot op de dag van vandaag ook nog eens de laatste Franse winnaar is. Waarom blijven de successen nu uit? Fotheringham dook er in.

Koning Voetbal ware voetbalencyclopedie

Kun je de WK-spanning niet meer aan, duik dan in Koning Voetbal. Dit is een rijk geïllustreerd, prikkelend en provocerend leesboek over volkssport nummer één. Een voetbalencyclopedie vol leuke weetjes en met een persoonlijk tintje, geschreven door Paul Onkenhout, Edwin Struis en Dick Sintenie.

Kijk voetbal A.U.B

Diana Kuip weet één ding zeker: het is beter voor je als je voetbal kijkt. Of een andere sport dus, dat mag ook. Je mist anders gewoon een hoop. Sport is liefde, lelijk, janken en humor, aldus Kuip. En een uitermate handig communicatiemiddel. ‘Ik ben niet zo’n prater, maar doordat ik een beetje over sport klets lijkt het nog wat.’