Wielergeheimen: Prognose Tom Dumoulin rijdt proloog in 15:14

Erik Breukink heeft het eerste exemplaar van Het geheim van wielrennen in ontvangst genomen. De oud-wielrenner en ploegleider is de laatste Nederlander die de Gele Trui in de Tour de France heeft gedragen.

Breukink, momenteel Team Manager van de wielerploeg Roompot – Oranje Peloton, is enthousiast over dit voor iedere wielerliefhebber interessante boek: “Het legt de vinger op dat wat er toe doet.” Dit zei hij gister tijdens het internationale congres Science & Cycling op De Uithof in Utrecht. Deze conclusie werd met groot applaus onderschreven door de op het congres aanwezige internationale gezelschap van wielerdeskundigen. Voorafgaand had medeauteur Guido Vroemen hen een inhoudelijke presentatie gegeven en de bevragingen over de populair wetenschappelijke benadering in het boek van de factoren die wielrenprestaties bepalen met verve doorstaan. Vroemen is sportarts en wielertrainer.

Guido Vroemen onderbouwde bijvoorbeeld dat het voor wielrenner Tom Dumoulin bij de verwachte weersomstandigheden reëel is een tijd te rijden van 15:14 (15 minuten en 14 seconden) in de Utrechtse Tourproloog op zaterdag 4 juli 2015. Of Dumoulin hiermee beslag legt op de Gele Trui en Breukink opvolgt, is niet te zeggen. Hij kan hier wel zeker een snelle tijdrit neerzetten in de proloog. De persoonlijke prestatie van Dumoulin is voorspeld – en kan achteraf geanalyseerd worden – met het wielrenmodel waarvan medeauteur Hans van Dijk de grondslag heeft gelegd.

Dit boek kan namelijk nu al beschouwd worden als hét nieuwe standaardwerk voor zowel de professional als de wielertoerist. Het bevat een grensverleggende kijk op het wielrennen. De auteurs Hans van Dijk, Ron van Megen en Guido Vroemen analyseren met een natuurwetenschappelijke en sportmedische insteek alle factoren die een rol spelen bij het fietsen. Ze doen dit zeer toegankelijke, heldere en populaire wijze, aan de hand van voorbeelden uit de wielerpraktijk. Ook geven ze adviezen voor de inrichting van de wielertraining en aanbevelingen voor testen in het inspanningslaboratorium en tijdens de training. Het boek is zeer rijk geïllustreerd en staat boordevol bruikbare informatie.

Het geheim van wielrennen bevat 61 hoofdstukken, waar alle geheimen van de ‘menselijke motor’ en de wielerprestatie worden onthuld, zoals: Hoeveel winst kun je boeken met een optimale ‘bikefit’? Hoeveel sneller kun je met een aerodynamische fiets en met een lichtere fiets? Hoeveel sneller word je als je optimaal traint? Hoeveel sneller word je als je afvalt? Hoe moet je optimaal trainen? Wat is de invloed van voeding en supplementen? Hoeveel sneller ga je met betere banden? Hoeveel tijd kost tegenwind? Wat is de invloed van je hartslag? Wat is het effect op je gezondheid? Wat is de limiet van het werelduurrecord ? Wat is de limiet van de (schone) klimtijd naar de Alpe d’Huez? Wat is de invloed van de hoogte en een hoogtestage? Enz. enz.

Over de auteurs
Het boek is geschreven door de uit Leusden afkomstige emeritus hoogleraar Hans van Dijk, civiel ingenieur Ron van Megen en sportarts, inspanningsfysioloog en trainer Guido Vroemen. Zij hebben glasheldere en haarscherpe wetenschappelijke analyses gemaakt van alle factoren die bij het wielrennen. Training, voeding, gewicht, materiaal, vermogensmeters, labtesten, klimmen, dalen, bochten, sprinten, tijdrijden, temperatuur, luchtdruk, de vorm van de dag, en nog veel meer. Bij het boek hoort een website www.hetgeheimvanwielrennen.nl met calculatoren, waarmee de lezer zijn eigen prestatie kan voorspellen en narekenen. Zo kan een ieder voor zichzelf bepalen wat je moet doen om nog beter te worden. Evenals het boek zelf is het is daarmee ook een fantastisch hulpmiddel voor trainers.

Het geheim van wielrennen

Lees ook:Doping! Doping? Doping: wie gelooft die renners nog?
Lees ook:Absint van Guido Eekhaut wint Hercule Poirot-prijs
Lees ook:Tim Krabbé schrijft meer over wielrennen dan De Renner
Lees ook:Ushi says Sushi – Japans koken met Wendy van Dijk
Lees ook:Hotelnomade Vincent van Dijk schrijft boek over avontuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.