Wat zou wielrennen zijn zonder verhalen?

Al vanaf het begin, eind negentiende eeuw, voelen schrijvers en journalisten zich aangetrokken tot strijdende wielrenners. Met de belangrijke rol van de fiets in onze samenleving kent ook het wielrennen een lange Nederlandse traditie. Alle reden voor een bloemlezing van Nederlandstalige wielerverhalen. Arthur van den Boogaard heeft zestig verhalen verzameld.

Van den Boogaard kent als geen ander het onvermijdelijke literaire karakter van deze sport. Vijftien jaar lang besprak hij wekelijks een sportboek. Eerder publiceerde hij onder andere de bloemlezing Sport.

Eerder onderzocht hij de connectie tussen schrijven en wielrennen door te speuren in (inter)nationale wielerliteratuur en door schrijvers en wielrenners hierover te interviewen. Het maakt Van den Boogaard, al eerder actief als bloemlezer, tot de gedroomde samensteller van deze bundel. Romantische beschouwingen, dopingonthullingen, beschrijvingen van de harde realiteit van de koers, fictieve verhalen, reconstructies, columns en zelfs een enkel interview krijgen een plaats in De Nederlandse wielerliteratuur in 60 en enige verhalen.

Lees ook:De beste Nederlandse en Vlaamse sportverhalen
Lees ook:Voelt Mart Smeets zich gepakt door Lance Armstrong
Lees ook:Doping! Doping? Doping: wie gelooft die renners nog?
Lees ook:Joost Zwagerman stelt verhalenbloemlezing samen
Lees ook:Tim Krabbé schrijft meer over wielrennen dan De Renner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.