Waarom was Hinault de laatste grote Franse wielrenner?

William Fotheringham heeft al een bestseller geschreven over Eddy Merckx (Merckx: Half Man, Half Bike), maar nu is er ook het boek over Bernard Hinault. Hij wordt gezien als één van ’s werelds beste wielrenners aller tijden. Hij werd wereldkampioen in 1980 en zette zes klassiekers op z’n naam. Maar nog specialer: hij won de Tour de France vijf keer, waarmee hij tot op de dag van vandaag ook nog eens de laatste Franse winnaar is. Waarom blijven de successen nu uit? Fotheringham dook er in.

De Tour de France-zege van Hinault markeert een kantelpunt van dominantie naar een periode van mislukte Franse triomf. Lees nu in de biografie alles over deze legende, die we dit jaar in Utrecht mogen verwelkomen tijdens de Tour de France. Hinault is misschien ook wel de laatste kampioen van de oude stempel: sterk op alle terreinen en in alle koersen dominant en aanvallend. Ondanks zijn eenvoudige komaf kon hij door zijn presteren uitgroeien tot een icoon en ambassadeur van de mondiale wielersport. Hij verschool zich nooit in wedstrijden of daarbuiten, leverde legendarische gevechten met Greg LeMond, Joop Zoetemelk en Laurent Fignon.

In Bernard Hinault lukt het William Fotheringham het fascinerende karakter van Hinault te doorgronden en onderzoekt hij waarom de Franse natie nog altijd op zoek is naar de ware opvolger van deze kampioen.

Over de auteur
William Fotheringham schrijft voor The Guardian en The Observer. Hij verslaat al meer dan twintig jaar de Tour de France en is gelauwerd voor zijn internationale bestsellers over Fausto Coppi, Tom Simpson en Eddy Merckx.

Bernard Hinault

Lees ook:Boeken over de Tour de France
Lees ook:Tour de France: Mart Smeets schrijft over die van 1989
Lees ook:Eddy Merckx geeft royalty’s wielerboek aan Damiaanactie
Lees ook:De 100 opmerkelijkste Nederlanders in de Tour de France
Lees ook:Oud-wielrenner Steven Rooks geeft dopinggebruik tijdens Tour de France toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.