Capaciteit medewerkers onvoldoende benut bij innovatie

Innovatie is een krachtig middel om organisaties te blijven ontwikkelen. Maar volgens Rolf Grouve, directeur van Currency Connect, slaan bedrijven de plank veelvuldig mis. “Innovatie kan alleen effectief en doelgericht worden toegepast als een hele organisatie hierop is ingericht. Vaak wordt de capaciteit van medewerkers onvoldoende benut.” In het onlangs verschenen boek ‘Sociale organisatieanalyse voor krachtig innoveren’ beschrijft Grouve met twee van zijn collega’s hoe bedrijven het innovatievermogen aantoonbaar kunnen verbeteren.

Grouve noemt innovatie een containerbegrip. “Het begrip innovatie kan voor een ieder andere implicaties hebben. Bedrijven moeten het zich eigen maken. Succesvolle innovaties zijn namelijk die innovaties die een organisatie verder helpen, die passen bij de organisatie en de mensen die er werken. Om dit te realiseren moet men kijken naar alle aspecten van de organisatie, waarbij mens, doelstellingen en processen centraal staan. Met een sociale en systematische analyse wordt de kans op een succesvolle innovatie vele malen groter.”

Ook prof. dr. Aard J. Groen, hoogleraar Innovatief Ondernemerschap en directeur van NIKOS, benadrukt het belang van de sociale organisatieanalyse. “De gedachte dat bedrijven alles alleen kunnen, is volledig achterhaald. Netwerken is het devies. Vergelijk het met het wielerpeloton waarin samenwerken en concurreren dichtbij elkaar liggen. Dus: ga mee in de kopgroep en spring er pas tussenuit als je een reële kans maakt om te winnen. Om te bepalen wanneer die kans zich voordoet, is het goed om de organisatie, de omgeving, de medewerkers en de systemen eens goed tegen het licht te houden.”

Over de auteurs
Bc. Rolf Grouve MBA RI is directeur van Currency Connect, auteur van onder andere ‘Innoveren met Subsidie’ en columnist voor onder andere Sprout. Ook geeft hij lezingen op het gebied van innovaties en subsidies.

Drs. ing. Erwin Altena werkt bij Currency Connect en heeft onder andere subsidieadvies voor grote organisaties onder zijn hoede. Hij is mede-auteur van het boek ‘Innoveren met subsidie in de Praktijk’, editie MKB.

Erik Schapink MSc is bestuurskundige en houdt zich bezig met proces- en projectmanagement van samenwerkingsprojecten in de publieke en private sector.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Nederlandse bedrijven missen Steve Jobs mentaliteit
Lees ook:Organisatie van de toekomst heeft nauwelijks overhead
Lees ook:Eppo van Nispen volgt Henk Kraima op bij de CPNB
Lees ook:Jury kiest Connect! tot Managementboek van het Jaar
Lees ook:Boek voor leiders die het verschil willen maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.