Twee ogenschijnlijke tegenpolen kruipen uit de loopgraven

De politieke discussie in veel West-Europese landen wordt op dit moment grofweg beheerst door, aan de ene kant, de liberalen en sociaaldemocraten, en aan de andere kant de populisten. Beide kanten van het spectrum hebben zich ingegraven en kunnen elkaar niet meer bereiken. Dat geldt ook voor Nederland, in onze eindeloze Hoekse en Kabeljauwse twisten tussen ‘nationalisten’ enerzijds, en ‘multiculturalisten’ en ‘eurofielen’ anderzijds.

In die polarisatie houdt de ene kant vaak onvoldoende rekening met het feit dat mensen zich ergens thuis willen voelen. In een tijd van ongekend snelle ontwikkelingen hebben mensen behoefte aan houvast. Traditie en worteling zijn onmisbare factoren. Zonder een sterk thuis kunnen we niet openstaan voor nieuwkomers, of onze plaats vinden in het internationale geheel. De andere kant geeft, daarentegen, weer veel te weinig aandacht aan het feit dat mensen wel degelijk individuen zijn, dat immigranten zich kunnen aanpassen, dat ideeënstelsels zoals de Islam wellicht kunnen hervormen, en dat er zoiets bestaat als een Europese cultuur en een Europees belang.

Thierry Baudet en Geert Mak, twee ogenschijnlijke tegenpolen, nodigden vijf andere schrijvers, Benno Barnard, Marita Mathijsen, Jan Willem Duyvendak, Ad Verbrugge en Asis Aynan, uit om samen met hen na te denken over het belangrijkste thema van de 21e eeuw: wie biedt ons een thuis?

Over de auteurs
Thierry Baudet (1983) is een van de markantste stemmen in het hedendaagse publieke debat. In 2012 verscheen De aanval op de natiestaat, dat werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker voor beste filosofieboek van 2012. In 2013 verscheen Oikofobie: De angst voor het eigene.

Geert Mak (1946) is de schrijver van onder meer De eeuw van mijn vader, In Europa en het bekende pamflet Gedoemd tot kwetsbaarheid. Zijn meest recente boek, Reizen zonder John, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:De aanval op de natiestaat
Lees ook:Joc Cohen leest korte versie van boek Geert Mak voor
Lees ook:Voorwaardelijke liefde van Thierry Baudet
Lees ook:Waarom burgers op Geert Wilders (PVV) stemmen…
Lees ook:Thriller en luisterboek ‘Wat overblijft’ Lieneke Dijkzeul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.