Peter van Leeuwen schrijft boek over Nederland in WO I

‘Nederland in WO I, de handel is overal…’ geeft inzicht in de jaren ‘14-’18 in Nederland. Volgens veel Nederlanders gebeurde hier toen niets. Nee, gevochten werd er niet, maar rustig is anders. Neem het aardappeloproer in Amsterdam waar het leger de gemoederen in bedwang hield door met scherp te schieten, waarbij doden en gewonden vielen.

Waren we echt neutraal in ’14-’18? We beschouwden iedereen als ‘vriend’ en leverden van alles aan onze ‘partners’, van aardappelen tot cocaïne en zeep. Zonder problemen stuurden we verplegers en verpleegsters naar de diverse fronten. Kritiek op Duitsland was uit den boze. Het ‘Eindhovensch Dagblad’ deed het en kreeg prompt een verschijningsverbod.

Door de handel stegen onze winsten, waar het ‘gewone’ volk niet van profiteerde. Om nog iets te verdienen smokkelde het, vooral naar Duitsland. Later, toen het slechter ging, schakelden ook de beter gesitueerden, ja zelfs de adel, over op dit gevaarlijke metier.

Na afloop van de oorlog boden we ruimhartig onderdak aan de Duitse keizer, die maandenlang sjiek woonde in Kasteel Amerongen. Tot zijn vertrek naar Huis Doorn betaalde zijn gastheer, die gedwongen was een aantal landerijen te verkopen om aan de praalzucht van zijn hoge gast te kunnen voldoen.

Tegen het einde van de oorlog dreigde er revolutie. Communisten in Amsterdam raakten verwikkeld in een – dodelijke – schietpartij. In legerkamp Harskamp brak een rel uit. De communisten droomden dit de aanzet tot ‘grote veranderingen’. Uiteindelijk schaarden zij zich achter Oranje. Het einde van vier donkere jaren vierde Nederland met een groots eerbetoon aan het Koninklijk Huis en een… biddag.

In ‘Nederland in WO I’ zijn de jaren ’14-’18 levendig beschreven. Het boek geeft inzicht in het ontstaan van deze oorlog en de houding tegenover die oorlog van volk en krijgsmacht. Bovendien biedt het de lezers een inkijkje in de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Willem Melching beschrijft opkomst en ondergang van Hitler
Lees ook:Het Kraus-project van Jonathan Franzen
Lees ook:Vertaler en auteur Dik Linthout overleden
Lees ook:TV-tip: Vanavond om 19.30 uur Herman Koch in ‘On Air’
Lees ook:Liefde en overleven in de Goelag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.