Oranje onder, populair orangisme van Willem van Oranje tot nu

Met Koningsdag voor de deur sluit het boek ‘Oranje onder’ goed aan bij de feestvreugde die in ons land zal zegevieren. Er zijn veel boeken over de Oranjes, maar er is veel minder geschreven over de aanhankelijkheid aan Oranje, het orangisme. In ‘Oranje onder’ wordt voor het eerst de geschiedenis van dit orangisme verteld, vanaf het begin tot nu.

Dat begin ligt niet – zoals je zou kunnen denken – bij Willem van Oranje. Orangisme als een geheel van leuzen, motieven en het gebruik van de kleur oranje als herkennings- en mobilisatiemiddel ontstond pas in de zeventiende eeuw. Toen de Oranjes in het eerste stadhouderloze tijdperk uitgeschakeld leken, ontwikkelde het orangisme zich in de oppositie tot een oproep tot herstel van de oude orde. Die werd vooral gehoord op crisismomenten zoals het Rampjaar 1672, het herstel van de onafhankelijkheid in 1813 en de Tweede Wereldoorlog.

In dit boek worden het orangisme in de Republiek en in het koninkrijk en ook het recente Oranjegevoel op een nieuwe manier bekeken. Door de aandacht vooral te richten op het populair orangisme in de onderste regionen van de samenleving ontstaat een nieuw en verrassend beeld van een bijzonder verschijnsel uit de Nederlandse geschiedenis.

‘Oranje onder’ is geschreven door een keur van historici. De redacteuren Henk te Velde en Donald Haks zijn beiden verbonden aan de Universiteit Leiden.

Lees ook:Dubbelkop of oranjefriet? Van Dale maakt Oranje Boekje
Lees ook:Verrassende feiten over ons koningshuis
Lees ook:Ton Biesemaat duikt in De Geheimen van Oranje
Lees ook:Oogappeltjes van Oranje: Oranjegeluk in beeld
Lees ook:Bernhard, Schavuit van Oranje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.