Ton Biesemaat duikt in De Geheimen van Oranje

Schandalen rond het Koningshuis worden altijd breed uitgemeten in de pers. Veel affaires verdwijnen echter ook in de doofpot, laat onderzoeksjournalist Ton Biesemaat in zijn nieuwste boek ‘De Geheimen van Oranje’ zien. Hij dook in archieven en sprak kenners en betrokkenen en wist zo een groot aantal goed bewaarde geheimen bloot te leggen. Van saillante details tot aan criminele activiteiten toe – voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De Geheimen van Oranje verschijnt 23 mei.

In zijn boek beschrijft Biesemaat opmerkelijke feiten, zoals het gegeven dat ons volkslied dezelfde melodie heeft als een bekend SS-lied, maar ook duistere praktijken, zoals die zich voordeden in het Ronde Huis bij Nunspeet rond 1900, waarbij ook prins Hendrik betrokken was. Op het landgoed speelden zich mysterieuze Dutroux-achtige orgiën af.

Volgens de auteur kwam met koninklijke hulp een geroofd schilderij van de Italiaanse schilder Correggio in Nederland terecht. Aanleiding voor een nadere blik op de naoorlogse handel in geroofde kunstwerken en de rol daarin van prins Bernhard. Biesemaat sprak bovendien openhartig met Edwin de Roy van Zuijdewijn, wiens vader en opa beide op twijfelachtige manier stierven, waarbij een duidelijk link te leggen is met de familie Van Oranje. De gesprekstapes werden echter door de recherche in beslag genomen.

In het boek legt Biesemaat het uitgebreide wereldwijde netwerk van het koningshuis bloot, zowel uit het verleden als in het heden. Hij ontdekt daarbij onthullende verbanden tussen de Oranjes en dubieuze organisaties en bedenkelijke sleutelfiguren. Het boek is chronologisch opgebouwd en weerspiegelt daarmee in een notedop ook de geschiedenis van het vorstenhuis.

Over de auteur
Ton Biesemaat (1957) is onderzoeksjournalist en publiceerde onder andere onthullingen over het koningshuis in De Groene Amsterdammer en Nieuwe Revu. Eerdere boeken van zijn hand zijn ‘Brandend IJs’, over zijn klim- en poolexpedities en ‘Bernhardgate’ over Prins Bernhard. Momenteel werkt hij aan een researchproject over het mysterieuze Ronde Huis bij Nunspeet.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Oogappeltjes van Oranje: Oranjegeluk in beeld
Lees ook:Jutta Chorus schrijft biografie over turbulente jaren Beatrix
Lees ook:Vrouwen van prins Bernhard erg succesvol
Lees ook:Bernhard, Schavuit van Oranje
Lees ook:Wat als… Willem-Alexander zijn memoires zou schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.