Het fftinkdier en fijn ftank

Het Google book search programma is druk bezig om alle boeken die in de bibliotheek van Gent aanwezig zijn te scannen en op te nemen in een online leesbestand.

Het scannen van de boeken gaat niet zo snel als verwacht, maar inmiddels zijn er ruim 4000 Nederlandstalige boeken te raadplegen via Google book search.

Gent is de eerste bibliotheek in het Nederlandse taalgebied die samenwerkt met Google. Het zoekmachinebedrijf besloot in 2004 om boeken op de inhous doorzoekbaar te gaan maken.

Sinds die tijd zijn vele grote bibliotheken in onder meer de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Zwitserland met Google in zee gegaan. Inmiddels kun je bij Google Book Search één miljoen boeken op woordniveau doorzoeken.

Dat het overigens nog niet zo makkelijk is om al die boeken te scannen blijkt uit het Gentse project. Met name de oude boeken stellen de scanners voor veel problemen. In veel oude teksten wordt de s als een f geschreven, met als gevolg dat er uit de scanner zinnen komen als: het ftinkdier en fijn ftank…

Maar er wordt op dit moment volop gewerkt aan de correctie van al deze teksten.

Ook eens zoeken? Kijk op: http://books.google.com/

Lees ook:Google sluit deals voor boekenproject
Lees ook:Google zoekt schrijvers via 7 miljoen dollar aan advertenties
Lees ook:Minister Maria van der Hoeven maakt zich zorgen over aanbod Google Books
Lees ook:Doorzoek jezelf: Het geheim achter het succes van Google
Lees ook:Dukan dieet stijgt in populairteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.