Google sluit deals voor boekenproject

De weerstand tegen zijn boekenproject houdt Google niet tegen om er volop in te investeren. Het Amerikaanse internetbedrijf kondigde twee overeenkomsten aan die het project, waarbij miljoenen boeken in bibliotheken worden gescand, meer vorm geven.

Google meldde dat meer dan twee miljoen boeken in paperbacks kunnen worden omgezet. Het stelt daarbij een deel van zijn bibliotheek beschikbaar voor On Demand Books, dat in diverse landen in boekenwinkels en bibliotheken apparaten heeft staan die de paperbacks in enkele minuten kunnen maken. Deze Espresso Book Machines zijn ook wel eens omschreven als de geldautomaten voor boeken.

Eerder deed Google een overname die het bedrijf moet helpen bij het scannen van de boeken. Het gaat om het bedrijfje reCaptcha, dat een technologie heeft ontwikkeld om gescande teksten gemakkelijk te doorzoeken op steekwoorden.

Financiële details van de overeenkomsten zijn niet bekendgemaakt. Google begon enkele jaren geleden met het scannen van boeken in bibliotheken. Het bedrijf wil zo internetgebruikers de mogelijkheid geven teksten te raadplegen die niet meer worden gedrukt. Uitgevers hebben zich fel verzet tegen het project, omdat auteursrechten kunnen worden geschonden.

(Bron: ANP)

Lees ook:Het fftinkdier en fijn ftank
Lees ook:Google zoekt schrijvers via 7 miljoen dollar aan advertenties
Lees ook:Minister Maria van der Hoeven maakt zich zorgen over aanbod Google Books
Lees ook:Ben jij al een echte Google-kenner
Lees ook:Doorzoek jezelf: Het geheim achter het succes van Google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.