Google zoekt schrijvers via 7 miljoen dollar aan advertenties

Google plaatst wereldwijd voor zeven miljoen dollar aan advertenties in kranten en tijdschriften. De internetgigant wil zo schrijvers laten weten dat zij geld kunnen krijgen van Google omdat hun boeken te lezen zijn via Google Book Search, meldt de Telegraaf. Dat is het gevolg van een regeling over auteursrechten in een rechtszaak tegen het bedrijf.

Via Google Book Search is een groot aantal boeken digitaal te doorzoeken en te lezen. Om het hele boek te lezen, moet de gebruiker een vergoeding betalen, waarvan een deel naar de schrijver gaat. Er zijn echter nogal wat schrijvers en uitgevers die ofwel zijn verdwenen, ofwel gewoon niet gevonden willen worden. Google moet nu volgens de wet ‘zijn uiterste best doen’ om iedereen die onder de regeling valt hierover te informeren.

Op de website Googlebooksettlement.com kunnen rechthebbenden zich aanmelden voor vergoedingen, of aangeven dat ze liever niet hebben dat hun boeken worden doorzocht. Ze kunnen er ook bezwaar maken tegen de schikking.

Lees ook:Het fftinkdier en fijn ftank
Lees ook:Google sluit deals voor boekenproject
Lees ook:Minister Maria van der Hoeven maakt zich zorgen over aanbod Google Books
Lees ook:Belangrijke deadline Auteursrechtschikking Google Zoeken naar Boeken opgeschoven
Lees ook:Pedo-regels houden Britse schrijvers buiten de school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.