Heftige hersens! – Leer je eigen brein kennen

Hoe werkt je eigen brein? En waarom ben je in de pubertijd prikkelbaar en raak je bijvoorbeeld verslaafd of heb je ruzie met je ouders? Hoe werkt dat? Heftige hersens! van Mark Mieras en Jan Bart Dieperink geeft je antwoord op al deze vragen.

Na dit boek denk je helderder na over jezelf, je zal jezelf sneller begrijpen. Dit komt doordat Heftige hersens! je vertelt hoe je hersenen werken en wat er gebeurt. Zo wordt er uitgelegd hoe een verslaving werkt, door het stofje dopamine raak je verslaafd. Dit kan zijn aan roken, gokken, chocolade, van alles. Door moeilijke woorden uit te leggen met behulp van tekst en striptekeningen snap je wat er gebeurt in je hersenen als je ergens verslaafd aan raakt.

Dit is geen gewoon boek, het is eigenlijk een stripboek. Wat ik heerlijk vind om te lezen, door de moeilijke woorden zou je de weg namelijk kwijt kunnen raken. Maar doordat er striptekeningen bij zijn getekend en er voorbeelden worden genoemd, snap je de moeilijke woorden. En als je het dan nog niet begrijpt, zit er aan het einde van het boek een woordenlijst met elk woord gedetailleerd uitgelegd.

Je leest het boek door je ogen van jezelf en het wordt geleid door Mark, Mark vertelt je al het lastige over je hersenen en wat er gebeurt. Om het allemaal uit te leggen zitten er nog meer personages in het boek, tieners. Anouk, Michael, Jasmine, Mariëlle, Dave en Rob zijn tieners, met ieder zijn eigen verhaal.

Het leukste hoofdstuk van boek vind ik ‘Reclame’. Zo staat er het volgende: ‘Kiezen is in je hersenen een gevecht. Allerlei hersengebieden strijden om je voorkeur: de nucleus accumbens, de insula, de orbitoprefrontaalschors…’ Precies, jij denkt nu wat betekent dit nu weer?! Maar daaronder staat een strip waarin allerlei hersencellen aan hetzelfde touw trekken. Een paar striptekeningen verder snap je het hele verhaal. Dat er verschillende hersencellen zijn die allemaal verschillende dingen willen hebben.

Benieuwd naar hoe jouw hersenen werken en waarom je bijvoorbeeld ergens verslaafd aan raakt? Dit boek lezen!

Bestel direct bij Bruna

Tekst: Meike Storck

Lees ook:Haal meer uit je hersenen met Mark Tigchelaar
Lees ook:Onze hersenen flirten altijd
Lees ook:Muggen, ze zijn er weer
Lees ook:Ga chaos te lijf en werk met plezier
Lees ook:Zo blijft je brein ook op latere leeftijd goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.