Zo blijft je brein ook op latere leeftijd goed

Op hogere leeftijd wordt de kwaliteit van het leven voor een belangrijk deel bepaald door het functioneren van onze hersenen: zijn we nog ‘bij de tijd’; nog scherp en in staat om aan te haken bij de in steeds rapper tempo veranderende maatschappij?

Tot voor kort werd het oudere brein gezien als een brein met toenemende defecten, die geleidelijk maar onherroepelijk zouden leiden tot teloorgang en verval. Dit beeld wordt in ‘Het vitale brein’ bijgesteld op grond van recente onderzoeksresultaten binnen de neurobiologie. Het oudere brein blijkt een aangepast brein te zijn. En hoe langer we deze in goede conditie houden, hoe beter.

In dit boek wordt uitgelegd hoe de processen in ons brein verlopen, hoe ze verschuiven bij het stijgen van de leeftijd en welke aspecten daarbij een rol spelen. Het vitale brein geeft inzicht in hoe we zelf kunnen helpen ons brein op hogere leeftijd goed te houden, maar wil ook bijdragen aan het besef dat het oudere brein een dierbaar bezit is dat gekoesterd mag worden.

Over de auteur
Prof. dr. E.A. (Eddy) van der Zee is hoogleraar moleculaire neurobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op de hersenprocessen die ten grondslag liggen aan leren en geheugen. Een speciaal aandachtsgebied hierbij is hoe veroudering doorwerkt in de hersenen.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Dick Swaab presenteert Wij zijn ons brein in China
Lees ook:151 apps voor je brein; hier word je slimmer van
Lees ook:156 eurekamomenten op een presenteerblaadje
Lees ook:Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij
Lees ook:Haal meer uit je hersenen met Mark Tigchelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.