Michiel van Elk verdiept zich in de gelovige geest

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in religie en spiritualiteit. Hoewel er een groot aanbod van spirituele cursussen en trainingen bestaat – denk aan ‘mental healing’, ‘mindfulness’ en ‘chakra’ – rukt tegelijkertijd in de wetenschap een wereldbeeld op waarin alles verklaarbaar lijkt en zelfs geen ruimte meer is voor een ‘vrije wil’. Maar wat is er nu eigenlijk écht bekend over de zin en onzin van religie en spiritualiteit? Hoe komt het dat sommige mensen aura’s kunnen waarnemen of stemmen kunnen horen? Waarom bezoeken jaarlijks miljoenen mensen een bedevaartsoord als Lourdes in de hoop te genezen? En bestaat er überhaupt zoiets als ‘gebedsgenezing’? Gelovigen en spirituelen hechten veel waarde aan verhalen die tegen het gezonde verstand ingaan. Hoe is dit te verklaren?

In ‘De gelovige geest’ worden religie en religieuze verschijnselen beschreven vanuit een wetenschappelijk perspectief, waarbij hedendaagse inzichten uit de psychologie, de evolutietheorie en de neurowetenschappen worden gecombineerd. Aan de hand van verschillende voorbeelden en theorieën zullen we zien dat de mens een aangeboren neiging heeft om religieus te zijn, een neiging die misschien nog niet eens zo gek is.

Over de auteur
Michiel van Elk (1980) is wetenschapsfilosoof en psycholoog. Momenteel doet hij aan de Zwitserse École Polytechnique Fédérale onderzoek naar de werking van de hersenen bij zowel volwassenen als baby’s. Samen met Sabine Hunnius publiceerde hij eerder Het Babybrein.

[isbn]9789035137486[/isbn]

Lees ook:Waarom we allemaal van Mars komen
Lees ook:Dikke mensen zijn dom of lui… ontdek Eet mij
Lees ook:Zwarte canon over de schaduwzijde van de geschiedenis
Lees ook:Vooruitstrevende ondernemers ‘groen’ ingesteld
Lees ook:God bestaat niet en Jezus is zijn zoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.