Dikke mensen zijn dom of lui… ontdek Eet mij

Iedereen heeft een eigen theorie over hoe je op gewicht moet blijven. Deze theorieën komen meestal neer op dezelfde twee dingen: je moet verstandige keuzes maken over wat je wel en niet eet en vervolgens de wilskracht opbrengen om je eraan te houden. Mensen die te dik worden kunnen dus last hebben van twee dingen: ze maken ofwel de verkeerde keuzes of hebben geen doorzettingsvermogen. Ze zijn dus dom of lui. Of klopt hier iets niet?

In ‘Eet mij‘ gaan wetenschapsjournalisten Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen op zoek naar de ware aard van ons eetgedrag. Aan de hand van de nieuwste inzichten uit de hersenwetenschap, genetica en fysiologie laten ze zien dat iemands gewicht niet zozeer een keuze is, zoals dieetgoeroes ons vaak doen denken, maar voornamelijk afhankelijk is van aangeboren eigenschappen en invloeden uit de omgeving.

Op confronterende wijze laten de auteurs zien hoe we, zonder het door te hebben, dagelijks verwikkeld zijn in een ongelijke strijd tegen supermarkten, marketeers en reclamebureaus, die eropuit zijn ons meer te laten consumeren. Ook plaatsen ze het overheidsbeleid tegen obesitas in een nieuw perspectief. Het idee dat het overgewichtsprobleem kan worden opgelost door mensen te vertellen dat ze meer moeten bewegen en minder moeten eten blijkt wetenschappelijk achterhaald en heeft bovendien schadelijke gevolgen. De afgelopen jaren is er een schrikbarende toename van het aantal vooroordelen jegens dikke mensen: ze worden vaker geassocieerd met luiheid, slordigheid en domheid, ze verdienen minder en worden eerder ontslagen.

Over de auteurs
Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen vormen het perfecte duo voor het schrijven van een boek over de psychologie van eten. Asha is dik, Ronald is dun. Asha studeerde psychologie en Ronald biologie. Ronald schrijft onder andere voor de Volkskrant en NWT. Asha heeft een wekelijkse column in Trouw over de psychologie achter actuele kwesties. Van Asha verscheen eerder bij Maven ‘Het idee M / V‘, dat opgenomen werd in de lijst Beste non-fictie 2010 van Vrij Nederland.

[isbn]9789490574758[/isbn]

Lees ook:Wat ben je toch slim… Ouders dit werkt niet!
Lees ook:Voedsel verleiding: psychologie van eten onder de loep
Lees ook:Wat wil de vrouw?
Lees ook:We aaien ze, we haten ze, we eten ze
Lees ook:Psycholo-geld: over hoe we geld uitgeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.