We aaien ze, we haten ze, we eten ze

Zou je 10 jonge katjes opofferen voor een remedie tegen kanker? Waarschijnlijk wel. Maar als ze moeten sterven voor de ontwikkeling van cosmetica? Dán wordt het een heel ander verhaal. Op populair wetenschappelijke wijze beschrijft Hal Herzog deze en nog veel meer tegenstrijdigheden in de relatie tussen mens en dier. Heel herkenbaar!

Vegetarische kattenliefhebbers zijn een wandelende paradox, want hun geliefde huisdieren zijn immers carnivoor. En wat te denken van de wetenschapper die met tranen in zijn ogen dierproeven uitvoert. En waarom zou je je eigen hond opeten? Als soort zijn wij – met onze grote hersenen en dito hart – hartstochtelijk verdeeld over hoe we met dieren omgaan en waarom. Logica en emotie spreken elkaar tegen. ‘We aaien ze, we haten ze, we eten ze’ legt haarfijn bloot dat de enige consistentie juist inconsistentie is.

Wetenschapper Herzog combineert aanstekelijke verhalen op luchtige wijze met serieuze onderzoeksresultaten en zijn eigen inzichten. Hij schuwt daarbij de controverse niet met hoofdstukken als ‘Groeien kinderen die dieren mishandelen op tot extreem gewelddadige mensen?’ en ‘Moeten dierproeven aantonen dat we geen dierproeven meer moeten doen?’ ‘We aaien ze, we haten ze, we eten ze’ gáát ergens over en laat je kritisch kijken naar je eigen gedrag. Tegelijkertijd – en dat is het allermooiste – brengt het een glimlach op je gezicht.

Over de auteur
Hal Herzog wordt gezien als een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van antrozoölogie: de nieuwe wetenschap over de interactie tussen mens en dier. Hij is als hoogleraar Psychologie verbonden aan de Universiteit van West Carolina.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Dieren zonder honger
Lees ook:De beste boeken voor dierendag
Lees ook:CDA wil vegetarisch kookboek verbieden
Lees ook:Laat je zelfbedachte dieren kennismaken met de wereld!
Lees ook:Tekenen moeilijk; zo teken je ze van kop tot staart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.