Ambitieuze vrouw lijdt aan Hillary Clinton-complex

Een ambitieuze vrouw heeft dominant gedrag nodig om serieus genomen te worden, maar moet zich tegelijkertijd vrouwelijk opstellen om aantrekkelijk te blijven. Dit ‘Hillary Clinton-complex’ remt veel vrouwen in hun zakelijke groei. In hun nieuwe boek ‘Speak up dear!’ geven presentatie-experts Farah Nobbe en Natalie Holwerda-Mieras advies over de uitdagingen voor vrouwen bij het profileren en spreken in het openbaar.

Het heeft Hillary Clintons spindoctors heel wat slapeloze nachten bezorgd. Als ze te stevig optrad, vonden de kiezers haar onaantrekkelijk, maar als ze zich te vrouwelijk opstelde, ging dat ten koste van haar gezag. Ook bij de Nederlandse carrièrevrouw steekt dit dilemma de kop op. Met hun nieuwe boek ‘Speak up dear !‘ willen Nobbe en Holwerda-Mieras definitief afrekenen met dit dilemma. “Spreken is een goed middel om je professionele expertise zichtbaar te maken”, licht Holwerda toe. “Maar een ambitieuze vrouw die spreekt moet balanceren op een smalle evenwichtsbalk. Als ze zich te stevig opstelt wordt ze afgewezen omdat ze niet aardig genoeg is. Gedraagt ze zich weer te aardig dan wordt ze niet serieus genomen.”

De eisen die aan vrouwen worden gesteld zijn heel anders dan de eisen die aan mannen gesteld worden. Een vrouw die aan zelfpromotie doet wordt erom afgewezen, terwijl een man die precies hetzelfde doet een ‘lekkere competente vent’ is. Het boek ‘Speak up dear !‘ laat zien hoe dit komt en wat het geheim is van sterk geprofileerde vrouwen. Het geeft vrouwen de middelen in handen om strategisch om te gaan met de uitdagingen rond het spreken.

Over de auteurs
Farah Nobbe en Natalie Holwerda-Mieras zijn eigenaren van een toonaangevend trainings bureau op het gebied van presenteren. Zij schreven eerder het boek ‘Meestersprekers‘.

[isbn]9789052619668[/isbn]

Lees ook:Afghaanse vrouw speelt grote rol in trilogie Walter Lucius
Lees ook:Nieuwe Young Adult topper van Lauren Kate
Lees ook:Herman Brusselmans: Watervrees tijdens een verdrinking
Lees ook:Marleen Janssen: Dit moeten alle vrouwen weten
Lees ook:Jan Siebelink geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.