Onderzoeker zet vraagtekens bij forensische data strafzaken

Forensisch onderzoeker Ruben Poppelaars reconstrueert in het boek ‘Op dood spoor’ dertien recente cases uit de Nederlandse misdaadpraktijk. Op toegankelijke wijze toont hij aan dat bij het sporenonderzoek nog veel fout kan gaan. Poppelaars schuwt het bovendien niet om scherpe kritiek te uiten op de rechtsgang en de uitkomsten daarvan. Op dood spoor verschijnt 25 mei.

In populaire televisieseries lijkt het vaak zo simpel: een misdaad oplossen op basis van forensisch onderzoek. Maar de praktijk blijkt vele malen weerbarstiger. Sporenonderzoek biedt niet altijd de gewenste antwoorden en de uitkomsten roepen vaak weer nieuwe vragen op. Toch worden verdachten mede op basis van het forensisch onderzoek veroordeeld en moeten lange straffen uitzitten. Maar is dat wel terecht?

Ruben Poppelaars (22) is forensisch adviseur voor strafrechtadvocaten en ziet in de dagelijkse praktijk nog veel misgaan. Aangeklaagden gaan voor jaren de cel in, terwijl de uitkomsten van het sporenonderzoek lang niet waterdicht zijn of verkeerd worden geïnterpreteerd. Hij beschrijft in ‘Op dood Spoor’ dertien moord- en zedenzaken en het daaropvolgende forensisch onderzoek en legt haarfijn uit waar het mis gaat.

Over de auteur
Ruben Poppelaars (1989) startte nog tijdens zijn studie forensisch onderzoek, samen met medestudente Ineke de Jongh, in 2009 Poppelaars & De Jongh Forensic Consultancy. Dit toen voor Nederland unieke bureau is inmiddels bij een aantal spraakmakende strafzaken betrokken geweest. Ruben Poppelaars is tevens columnist voor een aantal crimesites.

[isbn]9789089751560[/isbn]

Lees ook:Uitgeven in eigen beheer in Nederland groeit stevig
Lees ook:Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik lezen voor
Lees ook:Online boek uitgeven en verkopen steeds populairder in Nederland
Lees ook:Try before you buy-site voor lezers
Lees ook:Bijzondere boektrailer Aimée de Jongh voor Charles den Tex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.