Uitgeven in eigen beheer in Nederland groeit stevig

De trend om in eigen beheer boeken uit te geven is niet meer te stuiten in Nederland. Dit stelt zelf uitgeefplatform Pumbo.nl vast op basis van recent onderzoek, waarin de landelijke boekenmarktcijfers (A-boek) en eigen cijfers zijn vergeleken. Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen het aantal auteurs groeit, maar ook dat ze steeds meer boeken verkopen. De gemiddelde oplages per zelf uitgegeven boek zijn in 2013 flink omhoog gegaan ten opzichte van 2012 (+24,1%).

Marktcijfers over self-publishing zijn er vrijwel niet in Nederland. Volgens een onderzoek van Trouw uit 2007, hadden ooit een miljoen Nederlanders het voornemen om zelf een boek te schrijven. Al eerder bleek dat dit aantal veel te hoog was ingeschat: het NRC gaf in 2012 aan dat zo’n 60.000 mensen in Nederlanders graag een boek willen schrijven. Het onderzoek van Pumbo.nl komt daarmee overeen, ± 70.000 aspirant schrijvers. Waar het uitgeven in eigen beheer stevige groeicijfers laat zien in Nederland, laat de traditionele boekverkoop over 2013 een terugloop zien van -8,3%.

Ondernemende auteurs
“Met de groei van 2013, kunnen we wederom vaststellen dat zelf een boek uitgeven een blijvertje is binnen de Nederlandse boekenwereld. De boekenbranche in Nederland verandert snel: de mix tussen zelf een boek uitgeven en verkopen via internet is zeer succesvol”, stelt Yordy Spoor, mede-eigenaar van Pumbo.nl. “De schrijfkwaliteit van de auteurs neemt toe, maar ook de verkoopcapaciteit van de auteurs groeit snel. Er wordt ook meer tijd besteed aan het redigeren en opmaken van de boeken, een ontwikkeling die de kwaliteit van zelf uitgegeven boeken ook weer ten goede komt. Daarnaast is het mooi om te zien hoe goed auteurs hun boek promoten, ze gaan er echt voor! Al deze kennis delen we zoveel mogelijk. We interviewen auteurs, vragen naar hun ervaringen, maar geven zelf ook relevante informatie over boekpromotie.”

De afgelopen maand heeft Pumbo.nl landelijke boekenmarktcijfers (A-boek) en eigen cijfers met elkaar vergeleken. De belangrijkste uitkomsten daarvan zijn verwerkt in de infographic ‘Uitgeven in eigen beheer 2013’. “De infographic geeft auteurs een goed beeld van self-publishing”, vervolgt Spoor. “Veel informatie over self-publishing is er niet in Nederland. Ook daarin werken wij vernieuwend en delen wij onze inzichten. We hebben het voornemen om ieder jaar een dergelijke infographic op te stellen.”

De belangrijkste uitkomsten van de infographic ‘Uitgeven in eigen beheer 2013’ zijn:

· De gemiddelde verkopen per auteur stijgen
· Nederland telt zo’n 70.000 (aspirant) schrijvers
· Printing on demand is met 81% nog steeds favoriet
· Paperback meest gekozen uitvoering
· Bijna 80% van de boeken wordt online verkocht

Lees ook:Online boek uitgeven en verkopen steeds populairder in Nederland
Lees ook:Schrijf boek en win geldprijs
Lees ook:Nederlandse lezer verkiest geprint boek boven ebook
Lees ook:Nederlanders dromen van eigen boek
Lees ook:Zoek je een uitgever of breng je je boek in eigen beheer uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.