Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik lezen voor

De drie ambassadeurs van het Jaar van het Voorlezen zijn geïnstalleerd. Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse congres Lezen Centraal van Stichting Lezen. Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik gaan voor lezen.

Tijdens dit congres zijn ook de resultaten van een onderzoek naar de stand van het voorlezen in Nederland bekend gemaakt. Uit dit onderzoek blijkt dat 51% van de Nederlanders voorleest. Vier op de tien niet-voorlezers geeft aan voorlezen wel leuk te vinden en driekwart van de niet-voorlezers is zich zelfs bewust van de voordelen van voorlezen. Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik spraken de ambitie uit om deze niet-voorlezers dit jaar aan het voorlezen te krijgen, zodat het percentage voorlezers aan het einde van dit jaar hoger is. Dit doel streven ze na door onder meer de hoofdrol te spelen in een opvallende publiekscampagne die in april van start gaat.

Uit de eerste conclusies van het onderzoek naar de stand van het voorlezen, dat in opdracht van Stichting Lezen is uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart Gfk, blijkt dat er voldoende potentieel is onder niet-voorlezers om wel te gaan voorlezen. Ook liggen er kansen om voorlezers aan te zetten kinderen al op jongere leeftijd te gaan voorlezen en om daar tot oudere leeftijd mee door te gaan. Aan het einde van het Jaar van het Voorlezen wordt de voorleespeiling herhaald, om te kijken in welke mate het jaar effect heeft gehad en de ambitie van de voorleesambassadeurs is vervuld.

Ambassadeurs
In de tussentijd zetten Gerda Havertong, Ruben Nicolai en Merel Westrik zich in om het belang van voorlezen landelijk te benadrukken. Volgende maand gaat een publiekscampagne van start waarin de ambassadeurs elk op hun eigen manier laten zien dat voorlezen alles duidelijker, spannender en grappiger maakt. Ook zijn zij gedurende het jaar aanwezig bij evenementen die het voorlezen onder de aandacht brengen bij een groot publiek, zoals de finale van de 20e Nationale Voorleeswedstrijd, de prijsuitreiking voor het eerste BoekStart Babyboekje van het Jaar en de Week van de Alfabetisering.

Lees ook:BN’ers lezen ouderen voor tijdens Nationale Voorleeslunch
Lees ook:Koninklijk en vaderlijk Voorleesontbijt met Prinses Laurentien en Ruben Nicolai
Lees ook:Tooske Ragas en Gerda Havertong presenteren startpakket
Lees ook:Gerda Havertong en Abdelkader Benali lezen voor in jeugdinrichting
Lees ook:Nijntje en de wilde dieren BoekStart Babyboekje van het Jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.