Taalverloedering: Nederlandse taal nooit zuiver geweest

Onze taal is voortdurend aan het veranderen. Maar hoe komt dat? En wie bepaalt er wat goed en fout is in ons taalgebruik? In het nieuwe hoorcollege Taalverloedering zet Marc Oostendorp de veranderingen in het Nederlands uiteen en laat zien dat het niet zo dramatisch is als sommige taalpuristen ons willen doen geloven. Er wordt in Nederland namelijk niet alleen standaard Nederlands gesproken, maar ook duizenden andere soorten Nederlands, waaronder de oude dialecten, de nieuwe straattaal, sms- en chat-taal.

Hoe komt het dat onze taal voortdurend aan het veranderen is? Wat voor soorten Nederlands zijn er? En moeten we ons er zorgen over maken, of juist verheugen in de vitaliteit van onze taal? Marc van Oostendorp behandelt in zijn college de geschiedenis van de Nederlandse taal. Over hebban olla vogala, de r van Sasha de Boer, de invloed van radio en televisie en hun hebben.

Prof. dr. Marc van Oostendorp is hoogleraar taalwetenschap aan de Universiteit Leiden en dialectonderzoeker aan het Meertens Instituut in Amsterdam. Hij schrijft regelmatig voor Onze Taal en NRC Handelsblad. Ook is hij een enthousiast twitteraar (@fonolog).

[isbn]9789085301127[/isbn]

Lees ook:Heb je nou je zin…
Lees ook:Taalverandering is heel gewoon, aldus Ad Backus
Lees ook:Eenvoudige recepten in prachtig fotokookboek Sacha de Boer
Lees ook:Vrouwen van prins Bernhard erg succesvol
Lees ook:Kookboek Jacob-Jan Boerma met foto’s Sacha de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.