Heb je nou je zin…

Een mens zegt iedere dag misschien wel vierduizend zinnen, al maakt hij ze niet allemaal af. De meeste van die zinnen (‘Het wil maar niet zomeren’) zijn al vergeten voor ze goed en wel zijn uitgesproken. Andere (‘Vergeef hen want zij weten niet wat zij doen’) blijven eeuwenlang hangen. Hoe maak je een zin? En hoe een mooie? Waarom praten mensen van over de hele wereld sinds mensenheugenis in zinnen, met bijna altijd een onderwerp en een gezegde? Hoe lang is de langste zin? Daar denken schrijvers en dichters, filosofen en grammatici al honderden jaren over na.

Heb je nou je zin! vat het samen in ongeveer evenveel zinnen als een mens op een dag uitspreekt. Marc van Oostendorp legt uit hoe je zinnen in elkaar kunt zetten en uit elkaar kunt halen. Dit doet hij aan de hand van mooie zinnen uit de wereldliteratuur en mislukte zinnen uit het leven van alledag; van religieuze formules en tweets; van theorieën uit de moderne taalwetenschap en adviezen van oude schoolmeesters. Wat is nu eigenlijk de beste zin?

Marc van Oostendorp (1967) werkt als taalkundige op het Meertens Instituut in Amsterdam en bij de Universiteit Leiden. Hij schrijft regelmatig over taal voor onder meer Onze Taal en NRC Handelsblad en heeft een wekelijkse rubriek over taal in het radioprogramma De Ochtend van RTV Noord-Holland. Eerder publiceerde hij de boeken Tongval. Hoe klinken Nederlanders? (1996) en Een wereldtaal. De geschiedenis van het Esperanto (2004).

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Taalverloedering: Nederlandse taal nooit zuiver geweest
Lees ook:Rik Smits wint met Dageraad prestigieuze prijs
Lees ook:Het managersbrein bestaat niet
Lees ook:Vele hemels boven de zevende; debuut Griet Op de Beeck
Lees ook:Daphne Huisden schrijft weer een prikkelende roman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.