Allemaal beestjes: op safari door het lichaam met Jop de Vrieze

We mogen dan wel massaal zwichten voor antibacteriële gels en schoonmaakmiddelen, zonder onze bacteriën zouden we het geen dag overleven. Dit blijkt uit de wetenschappelijke ontdekkingen die elkaar de laatste jaren in sneltreinvaart hebben opgevolgd. De 1,5 kilo beestjes die we bij ons dragen – 3 keer zoveel als onze eigen lichaamscellen – zijn cruciaal voor onze gezondheid.

In Allemaal beestjes gaat Jop de Vrieze op safari langs de miljarden bacteriën van het menselijk lichaam. Hij laat zien hoe ze onze spijsvertering reguleren, vitamines produceren, onze huid verzorgen en zelfs ons gedrag beïnvloeden.

Zoals in de meeste spannende wetenschapsgebieden is er ook in de microbiologie geen gebrek aan avonturiers en ondernemers met goudkoorts. Van mensen die vrijwillig wormen innemen, probiotica-producenten en bedrijven die van over de hele wereld poepmonsters verzamelen, tot de jager-verzamelaars van de Hadza-stam in Tanzania en de pioniers die stiekem poeptransplantaties bij het AMC uitvoerden. De Vrieze brengt deze nieuwe ontwikkelingen in beeld en vertaalt ze naar inzichten voor alledaags gebruik. Het zal je begrip van gezond leven voorgoed veranderen.

Over de auteur
Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze (1983) schreef onder meer voor NRC Handelsblad, de Volkskrant, Quest, New Scientist en Science.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Remko Kuipers ontdekt oerdieet in Afrika
Lees ook:Vooruitstrevende ondernemers ‘groen’ ingesteld
Lees ook:Hans Gelauff vertrekt bij Bruna
Lees ook:Ondernemers moeten blauwe economische kansen grijpen
Lees ook:Boektrailer: Goudkoorts – Jeroen van Bergeijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.