Angst van ieder: je gezond verstand verliezen

De journaliste Susannah Cahalan had een veelbelovende carrière voor zich toen ze op haar 24e plots werd getroffen door een mysterieuze auto-immuunziekte. Van de ene op de andere dag kreeg ze waanbeelden en werd ze aggressief. Binnen een maand was haar toestand zo erg dat ze catatonisch was en langzaam afgleed naar de dood. Ze werd net op tijd gered door een briljante arts die bij haar een zeer recent ontdekte ziekte herkende. Ze was een van de eerste mensen wereldwijd met deze diagnose.

Brein in brand, Cahalans journalistieke reconstructie van haar ‘maand van waanzin’, is in de Verenigde Staten een veelbesproken bestseller. Haar boek leest als een medische thriller, en biedt daarnaast een uniek perspectief op de werking van het brein en de kwetsbaarheid van ons gezond verstand. Dankzij alle aandacht voor Cahalans persoonlijke verhaal is de ziekte inmiddels al vaker herkend bij andere patiënten, wier levens daardoor gered zijn.

Deze ziekte, anti-NMDA-receptor encefalitis, is pas in 2007 ontdekt. Het is de inschatting dat momenteel ook in Nederland honderden mensen per jaar hierdoor worden getroffen, en dat nog steeds 90% van de mensen met deze ziekte een verkeerde diagnose ontvangen. Het biedt ook een medische verklaring voor voorvallen uit het verleden waarbij gedacht werd dat mensen ‘door de duivel bezeten’ waren.

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Boektrailer: Profeet van de Duivel – Adrian Stone
Lees ook:Laat je inspireren door levenskracht van Albert Espinosa
Lees ook:Wat gebeurt er als Wall Street zich op medische wereld stort
Lees ook:Vertaalrechten Wij zijn ons brein verkocht aan Duitsland
Lees ook:Zo blijft je brein ook op latere leeftijd goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.