Evelinde Crone duikt in het sociale brein van de puber

Waarom vertellen pubers alles aan hun leeftijdsgenoten, terwijl ze vroeger hun ouders in vertrouwen namen? Waarom vinden ze het zo belangrijk om erbij te horen? Nemen ze echt meer risico’s als ze met vrienden zijn? En zijn er verschillen tussen jongens en meisjes?
Het sociale brein van de puber gaat over vriendschappen, relaties, de pijn van afwijzing en het belang van erbij horen.

Tijdens de puberteit sturen hormonen aan op een sociale omschakeling waardoor jongeren loskomen van hun ouders en sociale relaties aangaan met leeftijdsgenoten. Maar dit traject gaat niet zonder horten of stoten. Eveline Crone legt uit hoe de puberhersenen werken bij het zien, voelen en begrijpen van emoties en intenties van anderen, en hoe dit bijdraagt aan het vormen van nieuwe relaties en vriendschappen.

‘Het sociale brein van de puber’ is na ‘Het puberende brein’ opnieuw een pleidooi voor de unieke vormende periode van de adolescentie, waarbij wordt uitgelegd dat de ruimte voor sociale vorming en ontwikkeling minstens zo belangrijk is als de recente nadruk op cognitieve competenties.

Over de auteur
Eveline Crone (1975) is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden en aan de Universiteit van Amsterdam, en verzamelde een imposant aantal prijzen. Crone zette in 2005 het Brain and Development Laboratory in Leiden op. Met haar groep onderzoekt ze de hersenontwikkeling bij kinderen en pubers. Crone is lid van De Jonge Akademie van de KNAW. In 2008 verscheen haar bestseller ‘Het puberende brein’.

[isbn]9789035136663[/isbn]

Lees ook:Wim Koomen duikt in Intieme relaties
Lees ook:Eureka Oeuvreprijs voor Van der Weiden, NWO Eureka Boekenprijs voor twee auteurs
Lees ook:Kinderen en alcohol; gevolgen van drankgebruik
Lees ook:Puberhandboek van Jan Dijkgraaf en Marina van der Wal
Lees ook:Zo blijft je brein ook op latere leeftijd goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.