Genomineerden E. du Perronprijs 2012 bekendgemaakt

Voor de 22e E. du Perronprijs heeft de jury de volgende auteurs genomineerd: Koen Peeters, Ed van Thijn en Tommy Wieringa. De prijs is ingesteld voor mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de multiculturele samenleving. De prijs wordt op 28 maart uitgereikt bij het brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc) in Tilburg. Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam en oud politiek leider van de PvdA, zal daarbij de derde E. du Perronlezing houden over de vraag of diversiteit nog wel een maatschappelijk thema is.

Koen Peeters maakt voor de lage landen een wereld zichtbaar van duizend heuvels: Rwanda (‘Duizend heuvels‘, Uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen, 2012). De raciale tegenstellingen tussen Hutu’s, Tutsi’s en Twa’s worden gaandeweg het boek inzichtelijk mede als instrumenten van kerk en koloniaal bestuur. Op het persoonlijke vlak lijken de tegenstellingen soms op te lossen om vervolgens weer in alle hevigheid op te vlammen. Deze veelstemmige roman grijpt de lezer aan en verleidt hem onontkoombaar tot betrokkenheid.

Met het stijgen der jaren in ‘blessuretijd’ wordt de stem van Ed van Thijn brozer en indringender (‘Blessuretijd‘, Uitgeverij Augustus, 2012). Van Thijn die als Joods kind in oorlogstijd door Nederland van het ene onderduikadres naar het andere gesmokkeld werd, spreekt in dit boek persoonlijker, kwetsbaarder en overtuigender dan ooit tevoren. Zijn leven lang heeft Van Thijn zich ingezet voor het belang van multiculturaliteit in alle varianten die het (inter)nationale politieke circuit kent. In zijn verdediging van minderheidsrechten laat hij zich inspireren door oudtestamentische tradities. Dit maakt van de politicus een mensch en van politiek een door idealen gedreven maatschappelijke kracht.

Ook Tommy Wieringa grijpt in ‘Dit zijn de namen‘ (De Bezige Bij Amsterdam, 2012) terug op de Joodse traditie. Zijn roman speelt zich af in een imaginair grensgebied voor de (gesloten) poorten van de Europese Unie. Een groep slachtoffers van mensensmokkel trekt door de steppe wanhopig op zoek naar onderdak en een leven. Dit verhaal wordt verweven met de geschiedenis van een politiehoofd in een slaperig grensstadje, waar hij gelaten zijn vreugdeloze leven overziet. Totdat hij uitvindt dat hijzelf afstammeling is van een Joods geslacht. Beide verhaallijnen zoeken naar een nieuwe betekenis; de vluchtelingen in de toekomst en de politieman in het verleden. Wieringa vlecht op een magistrale manier twee werelden in elkaar die op het oog niet méér van elkaar hadden kunnen verschillen.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc). De prijs is bedoeld voor mensen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving. Net als Du Perron in zijn tijd, signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een sjaal van wollen loden gecombineerd met zacht satijn met geborduurd opschrift, ontworpen door Miriam van der Lubbe en vervaardigd bij TextielMuseum. Vorig jaar won voormalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr de prijs. Andere laureaten waren Alice Boot & Rob Woortman (2010), Abdelkader Benali (2009), Adriaan van Dis (2008) en Guus Kuijer (2007). De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1986.

Voor de prijsuitreiking en de lezing worden uitnodigingen verstuurd. Aanmelden kan via de website www.tilburguniversity.edu/duperronprijs. Geïnteresseerden kunnen de avond ook volgen via een live stream op de website van bkkc.

Lees ook:Koen Peeters wint E. du Perronprijs met roman over Rwanda
Lees ook:Het uitgeven van een boek. Hoe pak je dat aan?
Lees ook:Genomineerd voor de E. du Perronprijs 2013
Lees ook:Ramsey Nasr ontvangt E. du Perronprijs voor dichtbundel
Lees ook:E. du Perronprijs 2008 toegekend aan Adriaan van Dis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.