Genomineerd voor de E. du Perronprijs 2013

De schrijvers Mohammed Benzakour, Marcel van Engelen en Aukelien Weverling zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2013. De winnaar wordt op 15 maart tijdens het Tilburgse literatuurfestival TiLT bekendgemaakt. De uitreiking vindt plaats op 27 maart bij het brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc) in Tilburg. Sheila Sitalsing, freelance journalist en columnist bij de Volkskrant, zal bij die gelegenheid de E. du Perronlezing geven over nieuwe vormen van samenleven in de huidige maatschappij.

Mohammed Benzakour voert ons met ‘Yemma‘ (De Geus, Breda, 2013) volgens de jury binnen in de verstilde wereld van het verzorgingshuis. Na een herseninfarct belandt zijn analfabete moeder hier; verward, verlamd en zonder spraakvermogen. Benzakour maakt ons in intieme korte hoofdstukjes deelgenoot van zijn eigen verwarring en verlamming bij het aanzien van de pogingen van zijn moeder om leven en waardigheid te behouden. In rake beelden wordt een zorgwereld geschetst die nog niet op de hoogte lijkt te zijn gebracht van de culturele diversiteit in Nederland.

Het kasteel van Elmina‘ van Marcel van Engelen (De Bezige Bij, Amsterdam, 2013) is een historische reconstructie van de Nederlandse aanwezigheid aan de Afrikaanse westkust en de rol die Nederlanders gespeeld hebben in de slavenhandel. Een verhaal dat in de vaderlandse geschiedenis maar schoorvoetend voor het voetlicht wordt gebracht. Van Engelen weet met zijn soepele pen die wereld tot leven te brengen. Zijn boek bevestigt het bestaan van de afstammelingen van de slavernij in Nederland, als landgenoten die gezien willen worden en als appellerende stemmen die gehoord willen worden.

Het land‘ van Aukelien Weverling (Meulenhoff, Amsterdam, 2013) beslaat een seizoen in de polder; een seizoen in de Hollandse hel. Een wereld waarin niets gebeurt, zo lijkt het. De wind waait over de akkers, de zon schijnt door het graan, de regen slaat in het gezicht. In deze droefgeestige landelijkheid verschijnt onverwacht een migrantengezin dat een huis betrekt in de dorpskern. De reactie van de plaatselijke bevolking is zwijgzaam en hardvochtig. Onder deze Calvinistische bleke hemel is geen ruimte voor zachtmoedigheid of gastvrijheid. In een onthutsend nuchter verhaal wordt een verontrustende plattelandsidylle uitgetekend, waarin alles wat eigen is moet prevaleren. Ook tegen beter weten in.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc). De prijs is bedoeld voor personen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving. Net als Du Perron in zijn tijd, signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een sjaal van wollen loden gecombineerd met zacht satijn met geborduurd opschrift, ontworpen door Miriam van der Lubbe en vervaardigd bij het TextielMuseum. Vorig jaar won de Vlaamse schrijver Koen Peeters de prijs. Andere laureaten waren onder meer Ramsey Nasr (2011), Alice Boot & Rob Woortman (2010), Abdelkader Benali (2009), Adriaan van Dis (2008) en Guus Kuijer (2007). De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1986.

Lees ook:Koen Peeters wint E. du Perronprijs met roman over Rwanda
Lees ook:Genomineerden E. du Perronprijs 2012 bekendgemaakt
Lees ook:Ramsey Nasr ontvangt E. du Perronprijs voor dichtbundel
Lees ook:Benali, Benzakour en Bloem genomineerd voor E. du Perronprijs 2009
Lees ook:Abdelkader Benali krijgt E. du Perronprijs 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.