Alex van Galen schrijft thriller over adoptietaboe

Alex van Galen komt in mei met een thriller over een bijzonder onderwerp: adoptie. Wij zijn nu al onder de indruk – vandaar dat we dit nieuwtje al zo vroeg met je delen – want hij heeft voor een ijzersterk verhaal gekozen. In ‘Ideale ouders’ vechten biologische ouders en adoptieouders om een kind. Het wordt verteld vanuit het perspectief van een ‘afstandsmoeder’ die contact zoekt met het kind dat ze op zeventienjarige leeftijd afstond.

Volgens Van Galen is er nog veel te weinig aandacht voor de trauma’s die afstandsmoeders, adoptieouders en hun kinderen te verwerken krijgen: “Adoptie is een mooie zaak en er zijn goede voorbeelden te over, met name in Nederland, waar er heel zorgvuldig mee wordt omgegaan. Toch blijven veel adoptiekinderen de rest van hun leven zitten met een zogenaamde “primal wound”: ze hebben meer moeite zich te hechten aan anderen en vertonen rond hun pubertijd een keur aan problemen en kwalen, van adhd tot depressie en drugsgebruik. Daardoor zijn hun relaties met adoptieouders, ondanks alle goede bedoelingen, vaak problematisch. Ook afstandsmoeders blijven heel hun leven met een trauma zitten. Dat is een kant van adoptie waar we liever zo min mogelijk over horen.”

Van Galen verwerkte ook zijn eigen ervaringen als ‘gewone’ vader van kinderen met adhd en add in de roman: “Als je kinderen niet in de pas lopen, worden ze tegenwoordig makkelijk gelabeld als ‘adhd’er’of ‘autist’ en dan kom je terecht in een soort onderwereld van medicatie en therapieën. Maar hoeveel nut hebben al die hulpmiddelen en hoe zorg je dat je kinderen niet blijvend beschadigd worden, geestelijk of lichamelijk? Ik kon me dus heel goed voorstellen hoe het is om een kind op te voeden dat niet ‘spoort’. Die machteloosheid van moderne ouders én kinderen, heb ik in Ideale ouders proberen te verwerken.”

Over het boek
Vijftien jaar geleden stond Fabienne haar baby onder dwang af aan onbekenden. Inmiddels is ze een gevierd filmactrice en probeert ze het gemis van haar kind te verwerken. Als ze erachter komt dat de jongen nog leeft, probeert ze contact met hem te zoeken. Maar zijn adoptieouders weigeren haar elke toegang. Tot overmaat van ramp gaat ook Fabiennes gewelddadige ex-vriend zich ermee bemoeien. Dan verdwijnt de jongen. Fabienne gaat terug naar het verlaten landhuis midden in de Biesbosch, waar zich destijds een verschrikkelijk drama heeft afgespeeld. Daar ontstaat een gevecht tussen de vier ouders met een hartverscheurende afloop.

Over de auteur
Alex van Galen (Eindhoven, 1965) studeerde literatuurwetenschap in Utrecht. Hij verwierf bekendheid als scenarioschrijver van tientallen succesvolle televisieseries als Rozengeur & Wodka Lime en ‘t Zonnetje in Huis. Hij verkocht zijn filmscript Bullitz aan Hollywood. Van zijn tweede roman, ‘Duivelssonate’, werden de filmrechten verkocht en zijn derde roman, ‘Süskind’ (op basis van de film), is een bestseller.

Verder is Van Galen voorzitter van de stichting Hand in Hand Nederland, een humanitaire organisatie die hulp geeft aan slachtoffers van natuurrampen. Die financiert in het allerarmste gebied van India een tehuis en school voor kinderen die een of meerdere ouders verloren.

[isbn]9789400500976[/isbn]

Lees ook:Boektrailer: Alex van Galen – Ideale ouders
Lees ook:Boek voor jonge kinderen van gescheiden ouders
Lees ook:Het zevende kind: een grootste roman
Lees ook:Josha Zwaan verovert op eigen tempo harten van lezers
Lees ook:De uitwerking van het geloof op een jong meisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.