Boek voor jonge kinderen van gescheiden ouders

Veel kinderen krijgen te maken met echtscheidingen van hun ouders. Dat brengt natuurlijk veel vragen en, voor kinderen, onverklaarbare emoties met zich mee. Daar heeft Veronique Puts iets op bedacht. In haar nieuwe boek ‘Uit elkaar’ laat ze door de ogen van een kind zien wat voor effect zo’n scheiding nou eigenlijk heeft.

“Acht is geboren op acht augustus. Acht lacht altijd, dag en nacht,” zo begint het boek. Acht is een, in mijn ogen, onzijdig kind. Toen ik het boek las dacht ik dat het een meisje was. Toen ik beter keek, bleek dat het net zo goed een jongen zou kunnen zijn. Ik vind dat de auteur dit goed heeft gedaan. Op deze manier kan het alle kinderen aanspreken en zullen zij zich in dit karakter kunnen vinden. Ik denk dat dit heel belangrijk is voor een boek over het onderwerp echtscheidingen.

In het boek wordt uitgelegd dat de ouders van Acht steeds ruzie hebben en niet meer bij elkaar willen wonen. Acht praat in het boek met haar vriendjes en haar opa en oma over de scheiding. Vooral opa en oma helpen haar heel erg door dingen op een prettige manier uit te leggen. Dit zorgt ervoor dat Acht zich een beetje beter voelt.

Ik vind het boek erg geschikt voor jonge kinderen waarvan de ouders gaan scheiden. Belangrijke vragen als: ‘is het mijn schuld?’ en ‘hoe moet het nu verder?’, komen uitgebreid aan bod en worden duidelijk uitgelegd. Er wordt goed omgegaan met gevoelens en ik denk dat dit kinderen kan helpen bij het verwerken van hun eigen gevoelens. Het is ook leuk dat er achterin ruimte is om je eigen ervaringen op te schrijven. Kortom; een goed boek voor jonge kinderen met gescheiden ouders.

Tekst: Paula Boon

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Daphne Deckers wil boek schrijven over de puberteit
Lees ook:Mantelzorg door negen broers en zussen
Lees ook:Driejarige wil vader vermoorden…
Lees ook:Leerzaam boek Suzy Grobben: Ontmoetingen met bijzondere kinderen
Lees ook:Ontwikkelingsgebieden van kinderen tussen nul en vier jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.