Voorproefje: Koud spoor – Matthew Hall

Maak kennis met de meest eigenwijze wetsdienaar uit de Britse misdaadliteratuur. Jenny Cooper – tweeënveertig, eigenwijs, net gescheiden en herstellende van een burn-out – is de nieuwe rechter van instructie in het Engelse Vale District: zij stelt onderzoeken in naar de oorzaak van onnatuurlijke overlijdensgevallen. Wanneer ze de verdachte dood van twee criminele jongeren op het spoor komt, leidt haar onderzoek haar in de richting van UKAM, het bedrijf dat eigenaar is van de jeugdgevangenis waar de twee pubers vastzaten. UKAM blijkt diep verwikkeld in een frauduleus bouwproject van de gemeente, en heel wat hooggeplaatste personen in het Vale District willen dat geheimhouden. Voor Jenny zijn de gevolgen van haar ontdekking algauw niet meer te overzien…

Het eerste lijk dat Jenny ooit had gezien, was dat van haar grootvader. Ze had toegekeken hoe haar grootmoeder, snikkend in een opgevouwen zakdoek, de oogleden over zijn levenloze ogen schoof en, toen haar moeder haar armen uitstak om haar te troosten, fel de aangeboden arm had weggeduwd. Het was een reactie die ze nooit had kunnen vergeten: verwijtend, boosaardig en volstrekt instinctief. Hoewel ze pas elf jaar oud was, had ze op dat moment – mede door de blik die de beide vrouwen wisselden – een bittere, beschamende geschiedenis bespeurd die haar sporen had nagelaten in het gezicht van de oudere vrouw totdat ook zij zich, zeven jaar later, in datzelfde bed losmaakte van haar lichaam, zij het niet bereidwillig.

Toen ze bij het graf achter haar vader stond toen de kist onbeholpen in het graf werd neergelaten, was ze zich in het stilzwijgen van de volwassenen om haar heen bewust van iets afschuwelijks wat de sfeer vergiftigde, en wel zo tastbaar dat het haar keel dichtsnoerde en haar tranen blokkeerde.Pas vele jaren later, toen ze al een opgeschoten puber was, begonnen de indrukken van deze beide gebeurtenissen zich uit te kristalliseren tot het inzicht dat mensen in de nabijheid van de dood het kwetsbaarst zijn voor de waarheid; en dat zij in nabijheid van de waarheid het kwetsbaarst zijn voor de dood.

Lees hier nog meer van ‘Koud spoor’.

Lees ook:De duistere kant van de modellenwereld
Lees ook:Onderzoeker zet vraagtekens bij forensische data strafzaken
Lees ook:Durf jij Joy Fielding blind te vertrouwen?
Lees ook:Boekentip van Tess Gerritsen: De Dochter
Lees ook:Hoe zuiver is de kinderziel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.