De allerlaatste roman van Alain Robbe-Grillet

Deze week overleed Alain Robbe-Grillet op de mooie leeftijd van 85 jaar. Hij was het laatste lid van een Franse groep schrijvers die bekend stond onder de naam: nouveau roman.

De schrijvers van de Nouveau Roman vonden dat het afgelopen moest zijn met zaken als plot, romanfiguren en traditionele verhalen. Het hele idee van de roman was achterhaald. De wereld was immers chaotisch, onvoorspelbaar en onbegrijpelijk .  Dus moest de ‘roman’ dat ook zijn.

In 2001 verscheen zijn La reprise, die genomineerd werd voor de prix Goncourt, waarmee hij afstand nam van de ideeën die hij twintig jaar daarvoor had geventileerd. Tegelijkertijd verscheen Le voyageur, een verzameling teksten, lezingen en interviews en in 2005 verscheen Préface à une vie d’écrivain, een boek met cd, waarop de auteur, als ‘professeur du désir’, in 25 gesprekken uitweidt over zijn œuvre.

Toch bleef Robbe-Grillet de dwarse denker die hij altijd was. Op 25 maart 2004 werd hij uitverkoren toe te treden tot het eminente gezelschap der ‘onsterfelijken’ van de Académie française. Hij weigerde.

Lees ook:Verzameling van teksten Jonathan Franzen
Lees ook:Literair tijdschrift Raster stopt
Lees ook:Gratis Wrap van Chiara Tissen
Lees ook:‘Vertedering’, de nieuwe roman van Jamal Ouariachi
Lees ook:Streekromankoningin Henny Thijssing-Boer overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.