Verfilming In het huis van de dichter van Jan Brokken

NFI Producties en regisseur Sander Burger gaan ‘In het huis van de dichter’ van Jan Brokken verfilmen, het boek over zijn vriendschap met de pianist Youri Egorov. Het Nederlands Fonds voor de Film heeft ontwikkelingssteun aan het project verleend.

In 1976 ontvluchtte Youri Egorov de Sovjet-Unie, datzelfde jaar vestigde hij zich in Amsterdam. De eigenzinnige pianist leidde een rebels bestaan. Zowel in Europa als in de VS en Japan maakte hij diepe indruk met zijn poëtische vertolkingen. Het afscheid van zijn familie en van Rusland viel Egorov zwaar.

Jan Brokken maakte zijn vertwijfeling van dichtbij mee. In het huis van de dichter werd alom geroemd, Maarten ’t Hart noemde het ‘een zeldzaam geslaagd meesterwerk.’ Van het boek zijn verschillende vertalingen in voorbereiding. Youri Egorov overleed in 1988 aan de gevolgen van aids. Hij werd slechts 33 jaar.

Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij debuteerde met ‘De provincie’ en schreef onder andere ‘De blinde passagiers’, ‘Jungle Rudy’, ‘De droevige kampioen’, ‘Mijn kleine waanzin’, ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin’ en ‘In het huis van de dichter’. Veel van zijn romans zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven – The Guardian vergeleek hem met Graham Greene en de Sydney Morning Herald met Bruce Chatwin.

Lees ook:Indonesische dichter Rendra overleden
Lees ook:Kind van het oerwoud – Indrukwekkend levensverhaal
Lees ook:Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca
Lees ook:Wim de Bie geeft masterclass Satire
Lees ook:Dichter Willem Barnard (Guillaume van der Graft) overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.