Literaire Meesters 2010: Federico García Lorca

Van 7 t/m 21 november 2010 vindt in Utrecht de tweede editie van het festival ‘Literaire Meesters’ plaats, ditmaal gewijd aan de grote Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936). Het festival herdenkt Lorca met lezingen, speelfilms, theatervoorstellingen, exposities, een voorleesmarathon en concerten. Ook verschijnt het boek ‘Duende’ met daarin onbekend werk van Lorca. Het retrospectief loopt vooruit op de 75ste sterfdag van Lorca in 2011.

García Lorca wordt door velen gezien als de grootste dichter die Spanje heeft voortgebracht. Daarnaast was hij ook toneelschrijver, beeldend kunstenaar en pianist. Zijn vriendschap met andere illustere kunstenaars als Salvador Dalí, Luis Buñuel en Pablo Neruda heeft onmiskenbaar aan zijn roem bijgedragen. Lorca werd in 1936 doodgeschoten door nationalistische aanhangers van het Franco-regime en was daarmee een van de eerste slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.

Veel van Lorca’s werk is in het Nederlands vertaald. In 2009 verscheen onder de titel ‘Verzamelde gedichten’ voor het eerst een complete Nederlandse vertaling van Lorca’s poëzie, van de hand van vertaler Bart Vonck. Naar aanleiding van het festival wordt op 7 november een uitgave met (onbekend) werk gepresenteerd. Het boek ‘Duende en andere nieuw vertaalde teksten’ toont de lezer een dwarsdoorsnede van het rijke oeuvre van de literaire meester.

Het festival kent nog meer primeurs: zangeres Lenny Kuhr maakte luisterliedjes van Lorca’s gedichten, dichters Jean Pierre Rawie, Astrid Lampe en F. Starik schreven odes aan Lorca en voor het eerst is Lorca’s experimentele toneelstuk ‘Komedie zonder titel’ in het Nederlands vertaald. Wim Brands voert tijdens de opening een gesprek met actrice Annemarie Prins, dichter Hagar Peeters en beeldend kunstenaar Eline Janssens over de invloed van Lorca op hun werk.

Ga voor meer informatie naar www.garcialorca.nl

Lees ook:Cristina Branco opent Slauerhoff-festival op 10 november
Lees ook:Expositie Leo Vroman Tekenaar
Lees ook:Gratis poëziebundel Judith Herzberg bij Trouw – za 9 feb
Lees ook:TV-tip voor vanavond: documentaire over Hugo Claus
Lees ook:Thijssen-prijs naar Ted van Lieshout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.