Mailen met… Mirjam Brandenburg over Vondelingen

De negen verhalen uit ‘Vondelingen’ hadden waar gebeurd kunnen zijn. Ze gaan bijvoorbeeld over het verdriet van Koningin Beatrix als ze een brief krijgt van de moeder van de man die een aanslag op haar pleegde. Hoe ze op het idee is gekomen voor deze bundel vertelt Mirjam Brandenburg in deze editie van Mailen met…

“Het dramatische incident in 2009 op Koninginnedag in Apeldoorn heeft mij op het spoor van mijn eerste korte verhaal gezet. Het is een voorval dat zo afschuwelijk is dat je haast niet gelooft dat het werkelijk heeft plaatsgevonden. Het intrigeerde mij enorm en in het verhaal ‘Dark Horse’ heb ik die fascinatie als het ware van mij afgeschreven. Het verhaal belandde via-via op het bureau van Sander Blom van Atlas Contact die onder de indruk was van de stijl en vorm van het verhaal; werkelijkheid vermengt met fictie. Hij zag direct een bundel voor zich met dit soort bijna waargebeurde verhalen. En ik gelukkig ook want nadat ik ‘Dark Horse’ had geschreven leek het alsof ik ontketend was; overal om mij heen diende zich de verhalen aan. Ik hoefde ze alleen nog maar op te schrijven.”

Wat kunnen de lezers verwachten van uw boek?
“Ze krijgen als het ware negen korte filmpjes te zien waardoor ze geraakt en verrast zullen worden. Er zal ook veel herkenning inzitten want ik zit bovenop het nieuws. Nou ja bovenop, ik hobbel er een jaar of een paar maanden achteraan want het moet geschreven en gedrukt worden, maar in ‘Vondelingen’ fabuleer ik op gebeurtenissen als verkiezingen, de kredietcrisis, vliegtuigongelukken en het WK voetbal. Er zitten dus veel haakjes in naar de realiteit en de actualiteit maar ook heel veel humor en emotie.”

Hoe gaat u te werk?
“Ik ben nogal een schools type, dus toen het contact met de uitgeverij eenmaal was gelegd en er een bundel gloorde ben ik gewoon gaan schrijven. Anderhalve dag per week, want op de andere dagen heb ik mijn werk in Den Haag en ik ben ook nog moeder. Wekelijks potte ik mijn inspiratie en schrijfdrift op voor die anderhalve dag waarop de adrenaline en de woorden er vervolgens uitspoten.”

Kom er nog meer van u aan?
“Ik sta nu op een tweesprong. Kijk ik links, dan zie ik een nieuwe verhalenbundel, kijk ik rechts, dan zie ik een roman waarin verschillende ‘vondelingen’ tot één grootse verhaallijn zijn verknoopt. En stiekem hoop ik erop dat iemand op het idee komt om mijn verhalen te verfilmen, want daar zijn ze uitstekend geschikt voor.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Ik ga beginnen in ‘En dan nog iets’ van Paulien Cornelisse. Omdat ze megagrappig schrijft en ons hedendaags taalgebruik fijntjes uitpluist. Ik ben zelf ook een taalfreak dus daar geniet ik van en dat inspireert me.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Mailen met… Joubert Pignon over Er gebeurde o.a. niets
Lees ook:Mailen met… Carlijn Vis over Vrij spel
Lees ook:De vrouw achter ‘Het leed dat huisvrouw heet’
Lees ook:Mensje van Keulen 40 jaar schrijfster: gratis e-verhaal
Lees ook:Mailen met Koen van Wichelen over zijn verhalenbundel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.